Dřevo z Lán má tajně putovat i do Číny. (Ilustrační foto)

Vytěžené dřevo z Lán putuje tajně také do Číny. Ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák, který je stíhaný už za utajený prodej lánského kamene, má nelegálně prodávat dřevo vytěžené v sídle prezidenta nejen do Číny. Navíc také utajuje cenu. Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka ale Lány dohodu s žádnou čínskou firmou nemají.

Odhalily to Aktuálně.cz a Hospodářské noviny (HN).

Redakce přitom už v minulém týdnu upozornily na podivné a neprůhledné obchody Hradu se dřevem v souvislosti s prodejem pozemku prezidentovi Miloši Zemanovi.

Ten koupil loni od lánského podnikatele Josefa Hoška pozemek za 2,5 milionu korun. Jen 2 týdny po podpisu kupní smlouvy získala dcera podnikatele Ivana Píšová zakázku od správce prezidentského sídla v Lánech na zpracování dřeva za 1,5 milionu korun.

Nákup pozemku pro prezidenta přitom domlouval hradní kancléř Vratislav Mynář, přímý nadřízený správce lánské obory Miloše Baláka.

Nyní se ukázalo, že Píšová není zdaleka sama, komu Hrad dřevo za pochybných okolností prodal, upozornily servery.

Balák poslal hradní dřevo za nejasných podmínek do Číny, firmě svého zetě nebo pražské společnosti napsané na kadeřnici z jihomoravské vesnice. Tají přitom množství, i cenu.

Balák zakázky podepisuje navzdory tomu, že už je stíhaný za utajený prodej kamene, který se v chráněné oblasti těží. V květnu ho navíc Vrchní státní zastupitelství v Praze obžalovalo ze stamilionových manipulací při zpevňování břehů vodní nádrže Klíčava v Lánech.

Hrad spekulace o nezákonnosti smluv odmítá. Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka Lesní správa Lány nesleduje využití dřeva u jednotlivých odběratelů.

„Odmítáme spekulaci o nezákonnosti smluv. Lesní správa Lány je podle zákona povinna chránit obchodní tajemství, které takto druhá strana označí. Máme proto za to, že postupujeme podle zákona,“ uvedl mluvčí Ovčáček. (pel)

Čachry na Hradě: Za pozemek pro prezidenta Zemana zakázka na dřevo za 1,5 milionu