Slavnostní akt udělování státních vyznamenání se letos 28. října na Pražském hradě nebude konat kvůli koronavirové epidemii.

Ministr Prymula letos státní vyznamenání na Hradě nedostane, i když toto ocenění prezident Zeman dříve plánoval. Slavnostní akt udělování státních vyznamenání se letos 28. října na Pražském hradě nebude konat kvůli koronavirové epidemii. Hlava státu sice vybraným osobnostem ocenění udělí, samotnou „medaili“ jim však předá až příští rok.

Jména vyznamenaných se 28. října ve 20:00 objeví na stránkách Pražského hradu.

Prezident Miloš Zeman zrušením slavnostního předávání medailí vyhověl návrhu ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO).

Oznámil to kancléř Vratislav Mynář.

Ministr Prymula na Twitteru zdůraznil, že si prezidentova rozhodnutí váží.

„Chtěl bych všem vyznamenaným poděkovat, že chtěli přijet a převzít vyznamenání z rukou pana prezidenta. V této těžké době je to kus osobní statečnosti, která si zaslouží úctu a obdiv,“ vysvětlil Mynář.

Státní svátek 28. října letos připomene slavnostní střídání hradní stráže ve 12:00 hodin, na jehož konci zazní státní hymna.

Večer bude první nádvoří Pražského hradu nasvíceno v barvách české trikolory.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček oznámil, že tradiční projev ve Vladislavském sále se v současné době neplánuje. Nevyloučil však jinou formu prezidentova veřejného vyjádření.

Prezident Zeman původně plánoval oslavy státního svátku v omezené míře zachovat. Jejich zrušení označil za urážku státního svátku.

Proti konání akce se vyslovila například část opozice. Poukazovala na symboliku toho, že by se slavnostní akt konal v době přísných protiepidemických opatření.

Mynář kvůli kritice plánovaného ceremoniálu ve čtvrtek odsoudil pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Ten na Twitteru označil akci za pohrdání občany.

„Přestože pro dolních deset milionů bude všude všechno zavřené, tak na Hradě bude party pro papalášskou smetánku. Důvod je stejný jako na jaře. Prasata jsou hladová,“ napsal Hřib, čímž zřejmě reagoval na to, že Mynář letos při jarním koronavirovém lockdownu uspořádal v Osvětimanech nepovolenou zabijačku.

Prezident Zeman tehdy kancléře hájil tím, že zabité prase bylo hladové.

Mynář Hřibova slova označil za urážku všech vyznamenaných, mezi nimiž jsou i veteráni druhé světové války.

„Je to nejstrašnější urážka všech vyznamenaných v téměř stoleté historii udělování státních vyznamenání. Kdyby pan primátor Hřib měl v sobě alespoň trošku slušnosti, tak se všem omluví, okamžitě odstoupí a někde v soukromí si nafackuje,“ prohlásil Mynář.

Zeman již dříve avizoval, že letos plánuje vyznamenat asi čtyři desítky osobností. Měli mezi nimi být například Prymula, a to za zvládnutí první vlny epidemie.

Nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva hodlá udělit také loni zesnulému zpěváku Karlu Gottovi. (sfr)