Po ozbrojených střetech s policií vyhlásili demonstranti v Seattlu autonomní zónu.

Levicoví aktivisté v Seattlu získali během protirasistických demonstrací v USA kontrolu nad čtvrtí Capitol Hill. Poté, co se z ní stáhli policisté, v ní vyhlásili takzvanou autonomní zónu. Prezident Donald Trump označil vývoj v Seattlu za rozvracení veřejného pořádku a aktivisty za domácí teroristy.

Na opuštěné policejní stanici, kterou policisté opustili po týdnech násilných střetů s aktivisty, visí obří transparent: “Tento prostor je nyní majetkem lidu ze Seattlu”. Na kartónu umístěném na barikádách zase stojí: “Právě opouštíte USA”.

Autonomní zónu vyhlásili nad čtvrtí Capitol Hill protestanti z hnutí Black Lives Matter, anarchistické Antify a radikálně levicového John Brown Gun Clubu.

Některá americká média popisují tamní atmosféru jako kombinaci pouličního festivalu a komuny. Stovky lidí se podle nich scházejí na veřejných promítáních filmů o rasismu, poslouchají proslovy, hudební vystoupení a předčítání poezie, zatímco přespávají na ulici ve stanech a společně si zajišťují jídlo a lékařskou péči.

Podle magazínu City Journal ovšem na místě občas panuje i vyostřená atmosféra: “Raz Simone, místní raper s puškou AK-47 na rameni a pistolí za pasem křičí z megafonu ‘Tohle je válka’ a instruuje ozbrojené aktivisty, aby strážili barikády.“

Vzápětí se objevila videa, na kterých Simone údajně útočí na několik lidí, kteří neposlechli jeho příkazy, a oznamuje jim, že teď je „policií“ on.”

Představitelé autonomní zóny později vydali požadavky včetně úplného zrušení policejního oddělení v Seattlu nebo obnovu soudního řízení u příslušníků všech rasových menšin, kteří jsou ve vězení za násilné trestné činy.

Autonomní zóna funguje s tichou podporou úřadů. Podle jednoho z činitelů jde o cvičení v důvěře a zabránění eskalaci konfliktu.

Jiné hlasy uvádějí, že ve vedení města panuje chaos. Kritizují starostku, že umožnila anarchii a dovolila, aby dav o tisíci lidí diktoval pravidla veřejné bezpečnosti městu o tři čtvrtě milionu obyvatel.

Kritikou nešetří ani Donald Trump. “Převezměte hned kontrolu nad svým městem. Pokud to neuděláte. tak to udělám já. Tohle není hra. Tito hnusí anarchisti musí být okamžitě zastaveni,” vzkázal starostce na Twitteru.

Demonstrace, které zažehlo zabití neozbrojeného černocha George Floyda během policejního zásahu koncem května, otřásají desítkami amerických měst.

Na řadě míst požadují protestující snížení rozpočtu policejních sborů a přesměrování peněz na sociální programy.

(anv)