Systém nákupu dluhopisů ECB je částečně v rozporu se zákonem, rozhodl německý ústavní soud.

Německo pohrozilo zablokováním nákupů dluhopisů, kterými se Evropská centrální banka (ECB) snaží oživit ekonomiku. Podle německého ústavního soudu jsou částečně v rozporu s německou ústavou. Evropská komise se brání argumenty, že právo EU a nejvyšší soud EU jsou nadřazeny právu německému.

Ústavní soud v Karlsruhe tvrdí, že německý politický dohled nad nákupy není dostatečný.

Rozhodnutí se nevztahuje na nově ohlášený program ECB pro boj s ekonomickými dopady koronavirové krize, který zahrnuje nákupy dluhopisů a dalších aktiv za 750 miliard eur (přes 20 bilionů korun).

Soud nařídil zajistit, aby ECB zajistila, že „dopady na hospodářskou a fiskální politiku“ nepřeváží politické cíle. Současně hrozí, že zablokuje nové nákupy dluhopisů, pokud centrální banka nezajistí nápravu do tří měsíců. Musí mj. prokázat, že jsou tyto nákupy dluhopisů nutné. 

Německo je největší ekonomikou eurozóny a Deustche Bundesbank má na rozhodnutí ECB velký vliv.

Evropská centrální banka už od roku 2015 nakoupila dluhopisy v hodnotě téměř 3 bilionů eur (zhruba 81 bilionů korun). Podle kritiků tak překračuje své pravomoci, protože tyto nákupy podle nich představují přímé financování vlád.

Soudní dvůr EU nicméně koncem roku 2018 rozhodl, že program nákupů dluhopisů je v souladu s právem EU, a nepřekračuje tedy mandát ECB. Odmítl tehdy i tvrzení, že ECB svým programem nezákonně financuje vlády. (pel)