Světoví těžaři se domluvili na 10% snížení produkce, cena ropy ovšem nepřestává klesat.

Ceny ropy a benzinu se snižují již několik týdnů. Důvodem je malá poptávka a snižující se skladovací kapacity. I přes těžební škrty, na kterých se v dubnu dohodli světoví těžaři, tak ceny budou dále klesat do negativních hodnot.

Červnový kontrakt americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) v pondělí ráno ztrácel přibližně 13,6 procenta, prodejní cena byla 14,64 dolarů za barel. Odborníci očekávají, že prodejci budou dále platit kupcům, aby od nich ropu převzali.

Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) klesla poprvé v historii do záporných hodnot minulý týden. Obchodníci se květnového kontraktu zbavovali kvůli obavám z nedostatku skladovacích kapacit. Raději tak zaplatili za to, aby si od nich ropu před skončením její platnosti vzal někdo jiný.

Americké zásoby ropy se blíží 520 milionům barelů. Největší množství Spojené státy zaznamenaly v roce 2017, a to 535 milionů barelů ropy. Některé severoamerické firmy kvůli snižující se poptávce produkci již snížily, Rusko přistoupilo ke snížení exportu.

Na snížení produkce se již domluvily i státy OPEC+ (Organizace zemí vyvážejících ropu společně s dalšími těžaři včetně Ruska). K 1. květnu 2020 tak největší producenti ropy sníží svou výrobu o téměř 10 milionů barelů za den. Jedná se o největší snížení produkce v historii. (kst)