Klaus už Sněmovně předložil zrušení platů poslanců. Žádá také zrušení Senátu a ukončení profesionalizace poslanců. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Václav Klaus mladší už předložil Poslanecké sněmovně oficiální návrh novely zákona, která by zrušila poslanecké platy ve druhém pololetí letošního roku. Vedle toho však Klaus ml. prosazuje další radikální kroky: zrušení Senátu a konec profesionalizace poslanců, tedy jejich faktický odchod do běžných zaměstnání.

Zrušení platů poslanců a senátorů ve 2. pololetí roku 2020 by podle Klause bylo vyjádřením solidarity s lidmi, kterým kvůli koronavirové krizi klesly příjmy a na něž dopadne očekávaná ekonomická krize.

„V krizi, která nás čeká, by měli jít poslanci příkladem,“ napsal Klaus v důvodové zprávě.

Zákonodárci by podle návrhu neměli dostávat plat za druhé letošní pololetí, náhrady by však pobírali dál.


NÁVRH VÁCLAVA KLAUSE MLADŠÍHO:

Platné znění zákona s vyznačením navrhované změny

 

Zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů, se mění takto:

Plat

(1) Plat je peněžité plnění poskytované měsíčně ve výši a za podmínek dále stanovených.

(2) Plat se určí jako součin platové základny a platového koeficientu stanoveného v závislosti na odpovědnosti a náročnosti vykonávané funkce. Plat se zaokrouhluje na 100 Kč nahoru.

(3) Platová základna činí od 1. ledna do 31. prosince kalendářního roku 2,5násobek a pro soudce 3násobek průměrné nominální měsíční mzdy na přepočtené počty zaměstnanců v nepodnikatelské sféře dosažené podle zveřejněných údajů Českého statistického úřadu za předminulý kalendářní rok. Výši platové základny pro příslušný kalendářní rok vyhlašuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ve Sbírce zákonů sdělením.1)

(4) Od 1. ledna do 31. prosince 2010 činí plat poslance, představitele a poslance Evropského parlamentu 96 % platu podle tohoto zákona a podle čl. XLVIII zákona č. 261/2007 Sb.

(5) Poslanci plat za druhé pololetí roku 2020 nenáleží.


Klaus navrhuje jít v radikální reformě práce poslanců a senátorů ještě dále.

„Na místě je jak zrušení Senátu a zbytečných částí státu, tak i přechod do stavu, kdy poslanci jsou zástupci lidu, zasedají jednou za měsíc v Praze a jinak se věnují občanskému povolání. Koneckonců v březnu 2020 tomu tak bylo. Tomu odpovídá odejmutí platu a ponechání náhrad (na dopravu, na ubytování v Praze atd.),“ uvedl dále Klaus v důvodové zprávě k novele zákona.

Klausovu předlohu musí nejprve projednat vláda, která na to má měsíc.

Zařazení Klausovy platové novely na jednání Sněmovny je však nejisté, neboť má na stole velké množství jiných návrhů zákonů a novel. Je proto možné, že Klausův návrh nebude do konce volebního období vůbec projednán.

Základní měsíční plat poslance a senátora nyní činí 90 800 Kč hrubého. Předsedové obou parlamentních komor si přijdou měsíčně na 243 800 Kč, šéfové parlamentních výborů, komisí a delegací na 127 800 Kč.

Zrušit Lisabon

Poslanec Klaus mladší také ve sněmovně v průběhu jednání navrhl další radikální kroky. Přišel s usnesením, které by vedlo k vypovězení Lisabonské smlouvy Evropské unie a k ukončení přejímání veškeré legislativy, přicházející z Bruselu.

Návrhy usnesení předložené Poslanecké sněmovně Václavem Klausem mladším:

1) Poslanecká sněmovna pověřuje vládu, aby zahájila legislativní kroky k jednostrannému vypovězení Lisabonské smlouvy Českou republikou.

2) Poslanecká sněmovna zavazuje vládu, aby okamžitě stáhla z programu parlamentu veškeré evropské směrnice a nařízení.

Poslanecká sněmovna Klausovi návrhy nepřijala. (sfr)