Koronavirus může paradoxně znamenat úlevu pro přírodu.

Pandemie koronaviru teprve nabírá na síle. Opatření, která ve snaze zabránit šíření nemoci přijímají vlády, se začínají projevovat mnoha vedlejšími efekty. V ovzduší poklesl podíl emisí a příroda se přesouvá blíž městům. Pro někoho možná tragické zprávy tak mají i překvapivě pozitivní důsledky.

Již před měsícem si vědci všimli poklesu oxidu uhličitého nad uzavřeným Wuchanem. Emise CO2 zde mezi lednem a únorem poklesly o více než 25 %. Mnoho vědců avizovalo, že by epidemie mohla vést k celosvětovému poklesu emisí skleníkových plynů v řádu procent.

Jak v Číně, tak na severu Itálie nyní odhalila měření značný pokles jedovatého oxidu dusičitého ve vzduchu. Oxid dusičitý je plyn zodpovědný za kyselé deště, přispívá však také ke skleníkovému efektu. Pokles jeho koncentrace v ovzduší připisují vědci snížení průmyslové výroby a omezení cestování auty kvůli vládním nařízením omezujícím pohyb.

Televizní zpravodajství po celém světě si pak všímají dalších pozitiv, které koronavirus přinesl. Zákaz cestování totiž zapříčinil propad turismu. Obyvatelé běžně exponovaných destinací, které ještě nezavedly karanténu, si tak konečně mohou vychutnat pohled na památky beze strachu, že se v další moment ocitnou na desítkách instagramových účtů po popularitě toužících influencerů.

V Praze, která karanténu zavedla v noci na pondělí, si liduprázdné historické centrum města mohou lidé užít nanejvýš cestou do práce či z ní. I tak plní sociální sítě fotografie vylidněných míst, kterým se Pražané běžně vyhýbají právě kvůli davům cizinců. K idyle přispívá i fakt, že jsou zavřená stravovací zařízení, která podloubí historických budov často hyzdí svými předzahrádkami.

Na těžce zkoušeném severu Itálie umírají lidé takovým tempem, že s kopáním hrobů musí pomáhat armáda. Karanténa je v platnosti již více než týden. Hotely jsou však prázdné ještě déle, s ohledem na doporučení či rovnou zákazy vlád, které označily Itálii za rizikovou oblast.

Potápějící se Benátky, které se s nadmírou turistů potýkaly poslední dekádu, nyní zažívají situace, které nepamatují celé generace místních. V městských kanálech se prohánějí delfíni, ke břehům se vrací mořský život. Voda v lagunách je poprvé po desítkách let tak průzračná, že lze dohlédnout na dno.

Komentátoři si všímají i možných dlouhodobých dopadů koronaviru na svět, někteří v něm vidí dokonce možné řešení konfliktů, které planetu sužují.

„Méně lidí znamená menší nedostatek zdrojů, znamená méně hladu, znamená méně válek a méně důvodů pro uprchlictví,“ řekl například německý moderátor Christian Brandes. Učinil tak v příspěvku zaměřujícím se na děti, který symptomaticky nazval Koronavirus zachrání planetu.