Putin by podle nové ústavy mohl vládnout do roku 2036.

Putin může být prezidentem do roku 2036. To říká dodatek ústavy, kterou schválily obě komory ruského parlamentu. Změnu nyní musí schválit dvě třetiny regionálních parlamentů, aby o ní mohli 22. dubna občané hlasovat v referendu.

Putin oznámil ústavní změny již počátkem ledna tohoto roku. Podle nynějšího znění dokumentu by se totiž po konci současného volebního období v roce 2024 nemohl znovu ucházet o prezidentský úřad. Putinovo prezidentství by tak skončilo čtvrtým obdobím ve funkci.

Bývalý důstojník KGB Putin dominuje ruské politice již dvacet let, a podle komentátorů v současnosti není na dohled žádný nástupce. Putin proto podle svých slov otevřel dveře ústavní změně, která by mu umožnila vládnout do roku 2036. Zároveň však uvedl, že je zastáncem limitace období, po které by mohl prezident setrvat v úřadě. Rusko však podle něj musí prvně politicky dospět.

Podle zdroje blízkého Putinovi je hlavní motivací pro ústavní změnu udržení stability. Zejména starší Rusové totiž často odkazují na dekádu po rozpadu Sovětského svazu, která vynesla Putina k moci.

Rusko během devadesátých let prošlo několika vážnými ekonomickými krizemi, doprovázenými vysokou inflací, nezaměstnaností a rozkladem státních institucí. Během prvních tří let po konci Studené války klesla průměrná délka dožití mužů z 64 let na 58 let. Období je stále jedním ze zdrojů legitimity Putinovy vlády, která v koincidenci s růstem cen ropy po roce 1999 Rusko z krize vyvedla.

„Lidem nezáleží na tom, jak spolu interagují státní orgány. Lidé chtějí mít jistotu platů, sociálních dávek a garanci, že příští prezident nevrátí Krym (Ukrajině),“ uvedl místopředseda Ústavní komise Andrej Klišas. Právě Ústavní komise byla změnou ústavy pověřena.

„Tato ústava je to, co chce lid. Nejde o to udržet Putina u moci. Ve Velké Británii nebo Německu může být premiér v úřadě třeba 30 let, pokud je zvolen. A nikdo se nad tím nepozastavuje,“ dodal Klišas.

Přepracovaná ústava dále vyzdvihuje ústřední roli ruštiny coby „jazyka hlavní státotvorné etnické skupiny,“ zakazuje vládě vzdávat se území nebo vyzdvihuje ruskou víru v boha.

Opoziční aktivisté chystají proti ústavní změně protesty. Přepsání základního státotvorného zákona totiž podle nich znamená zabetonování pozic současné oligarchické elity, za jejíž vlády se rozevírají sociálně-ekonomické nůžky, zatímco země stagnuje.

(eye)