Výrazná většina lidí v Česku se obává klimatických změn, ukázala studie agentury STEM. (Foto z protestu hnutí Extinction Rebellion ČR proti klimatickým změnám v Praze v roce 2019)

Lidé v Česku se obávají změn klimatu. Až 84 procent veřejnosti souhlasí, že člověkem způsobené klimatické změny ohrožují budoucnost. Devět z deseti občanů je přesvědčeno o tom, že bez snižování emisí nelze ochránit krajinu před suchem a umíráním lesů.

Ukázala to nová studie agentury STEM.

„Češi už vnímají změny klimatu jako naléhavé, především kvůli tomu, jak moc sucho zasáhlo českou krajinu,“ shrnul výsledky analytik STEM Nikola Hořejš.

Nejčastěji se lidé obávají degradace české krajiny. Celkem 87 procent oslovených si myslí, že bez snižování emisí neochráníme naši krajinu před suchem, smogem a usycháním lesů.

Obavy z dopadu klimatických opatření na ekonomiku pak vyjádřila polovina respondentů.

Zdražování a mírných negativních dopadů se bojí 74 procent populace. Veřejnost totiž silně počítá s vysokými náklady na snižování emisí.

Termín „uhlíková neutralita“ pak nezná 53 procent. Spojení navíc nezná třetina lidí, kteří se o klimatickou změnu zajímají.

O českou krajinu se zajímá 8 z 10 občanů. Lidé v Česku podle STEMu poslední tři roky výrazně pociťují zhoršování životního prostředí, a to ovlivňuje jejich pohled na globální problémy.

Data pochází z dlouhodobé studie o vztahu ke globálním problémům a EU, kterou STEM vypracoval v listopadu 2019 až lednu 2020.

(pel)