Odpůrci Benešové a Babiše znovu demonstrovali v Praze za nezávislost justice.

Tisíce odpůrců českého premiéra Andreje Babiše (ANO) a nové ministryně spravedlnosti Marie Benešové (ANO) znovu vyšly demonstrovat do ulic ČR. Protestovali proti jmenování Benešové do funkce a za nezávislost justice. Lidé se obávají toho, že by Benešová mohla být benevolentnější právě ke kauzám Babiše a také ke kauzám Hradu.

Účastníci protestu nesli české vlajky, ale i vlajky EU a transparenty. Skandovali hesla jako „Máme toho dost!“ aj.

Protestní akci zorganizoval spolek Milion chvilek pro demokracii.

„Tohle smrdí největším zásahem do justiční moci od listopadu 1989. Nechceme, aby se premiér vyhnul spravedlivému soudu. Nechceme ovládnutí justice premiérem a Hradem,” uvedli organizátoři.

Současně připomněli, že policie navrhla v polovině dubna obžalovat premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli kauze Čapí hnízdo.

Bezprostředně nato skončil v čele resortu spravedlnosti Jan Kněžínek a koncem měsíce byla do funkce jmenována Benešová. Demonstrující si dávají změny do možné souvislosti.

Protestující požadují demisi Benešové a záruky toho, že nedojde ke změnám na vrchních a Nejvyšším státním zastupitelství.

V Brně se lidé sešli na Dominikánském náměstí a v Ostravě na Masarykově náměstí.

Spolek Milion chvilek pro demokracii zorganizoval protest za nezávislost justice už v minulém týdnu. Tehdy Staroměstské náměstí zaplnilo asi 15 tisíc lidí. Hlavní akce se konala v Praze, do protestů se ovšem zapojilo i dalších více než 100 měst a obcí napříč českou republikou.

Aktivisté z iniciativy Milion chvilek pro demokracii vyhrožují, že pokud nebudou splněny jejich požadavky, mají v plánu další protesty.

Zoufalí občané vyrazili do ulic protestovat proti Babišovi a ovládnutí justice Hradem

Ministryně Benešová chtěla zrušit vrchní soudy. Babiš jí doporučil, ať raději mlčí

(pel)