Nespokojení občané ČR vyrazili do ulic protestovat proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ovládnutí justice Hradem. (Ilustrační foto: Snímek z demonstrace proti Babišovi z roku 2018)

Zoufalí občané Česka vyrazili do ulic protestovat proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ovládnutí justice Hradem. Tisícům lidí vadí chystaná změna na postu ministra spravedlnosti a také zásahy prezidenta Miloše Zemana do justice a rozhodování soudců. 

„Nechceme, aby premiér Babiš dostal justici pod kontrolu účelovou výměnou ministra spravedlnosti den poté, co policie navrhla Babišovu obžalobu. Nechceme, aby se premiér vyhnul spravedlivému soudu a aby prezident tahal z pozadí za nitky v justici. Nechceme Benešovou ministryní spravedlnosti. Nechceme ovládnutí justice premiérem a Hradem,“ požadují organizátoři protestu.

Z řad široké i odborné veřejnosti totiž zaznívají hlasy, že by Marie Benešová mohla být benevolentnější právě ke kauzám premiéra Andreje Babiše (ANO), i ke kauzám Hradu.

Protestující jsou nespokojeni i s počínáním Andreje Babiše kvůli jeho dlouhodobým a nevysvětleným problémům s farmou Čapí hnízdo. Policie kvůli této kauze navrhla premiéra obžalovat, ten však nařčení odmítá, zrovna jako případnou rezignaci.

Po celé ČR se konaly velké protestní akce organizované iniciativou Milion chvilek pro demokracii.

Hlavní akce se konala v Praze, do protestů se ovšem zapojilo i dalších více než 100 měst a obcí napříč českou republikou.

Tzv. „Pochodu za nezávislost justice!“ se podle organizátorů akce zúčastnily 4 tisice lidí.

https://www.facebook.com/milionchvilek/videos/822566631439366/

Na pražském Hradčanském náměstí se shromáždily stovky lidí, kteří za hlasitého pískotu a skandování hesel jako „Nezávislost justice”, „Bureše do koše” či „Nejsme slepí” vyrazili směrem ke Staroměstskému náměstí.

Protestovalo se i v Olomouci. Asi 200 lidí s transparenty vyrazilo na pochod městem z Žižkova náměstí až na Horní náměstí k Morovému sloupu.

Lidé provolávali hesla jako „Nechceme Babiše, nechceme oligarchu, nechceme zloděje, nezávislá justice“.

V Brně se do protesního pochodu zapojilo 3 500 lidí. V davu bylo možné vidět transparenty namířené jak proti Babišovi, tak proti prezidentovi Zemanovi – třeba „Zeman je žába na prameni“.

V davu zavlály české a moravské vlajky i červené trenýrky, demonstrující zvonili klíči.

Aktivisté z iniciativy Milion chvilek pro demokracii vyhrožují, že pokud nebudou splněny jejich požadavky, mají v plánu další protesty.

„Situace je totiž tak vážná, že pokud nebudou splněny naše požadavky, budeme nuceni protestovat dál. Už nám začíná docházet trpělivost. Už nám nic jiného nezbývá. Jde o hodně. Nyní se spojme a ukažme svou sílu,“ varovali zástupci spolku Milion chvilek pro demokracii.

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček se do organizátorů pustil.

„Reklama spolku Milion chvilek nenávisti v OVM na ČST Praha byla řádně zaplacená nebo to zase nedobrovolně zacálovali všichni koncesionáři?“ narážel Ovčáček na to, že se o demonstraci hovořilo v diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce.

(pel)