Ministryně Benešová hned v úvodu svého působení naštvala premiéra Babiše...

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová přišla s nápadem na zeštíhlení soustavy státních zastupitelstvů a soudů ze čtyř stupňů na tři. Zaskočila tím premiéra Andreje Babiše, který jí doporučil, aby se nejdřív v resortu zorientovala a teprve poté přicházela s návrhy v médiích.

„Doporučil jsem nové ministryni mediální zdrženlivost. Dala rozhovor novinám, kde vyjadřuje svoje názory, ale v prvé řadě musí převzít resort. A i když bude mít nějaké návrhy, tak je stejně musíme projednat nejdřív v hnutí, pak v koalici a nakonec v parlamentu, který bude mít konečné slovo,“ řekl Právu Babiš.

V praxi by návrh Benešové znamenal, že by došlo ke zrušení vrchních státních zastupitelství i vrchních soudů v Praze a Olomouci. Vrchní žalobce v Praze vede Lenka Bradáčová a v Olomouci Ivo Ištvan. Zástupci justice se přitom zúžení justiční soustavy nebrání, chtějí ale hloubkovou analýzu a odbornou diskusi.

Na dotaz, jak se k zeštíhlení státních zastupitelství a soudů staví sám, premiér odpověděl:

„Nijak, nejsem expert na justici. Počítám i s veřejnou debatou. Ale opakuji, je to záležitost dohody v koalici a ve Sněmovně.“

Sto dní mediálního klidu doporučil premiér i novému ministru dopravy Vladimíru Kremlíkovi a šéfovi resortu průmyslu a obchodu Karlu Havlíčkovi (oba za ANO), než předstoupí před veřejnost a sdělí své konkrétní představy.

„Doporučoval bych jim hlavně mediální klid, aby se soustředili na práci, obeznámili se s ministerstvy. Komunikovat mohou později,“ řekl podle Novinek. (dd)