Komoditní burza je nejvýhodnější cestou k nákupu energií pro instituce i obce, shodli se účastníci konference nazvané „Efektivní a bezpečné nákupy energií pro veřejnou a státní správu“.

Komoditní burza je nejvýhodnější cestou k nákupu energií pro instituce i obce, shodli se účastníci konference nazvané „Efektivní a bezpečné nákupy energií pro veřejnou a státní správu“. Cena přitom nemusí být rozhodujícím faktorem dobré smlouvy na dodávku energií. Podle předsedy Českomoravské komoditní burzy Kladno Pavla Štorkána jde také o to získat smlouvu se silným a kvalitním dodavatelem.

K tomu je podle něho opodstatněný nákup energií na centrálním tržním místě.

„Samozřejmě, pokud to je prostřednictvím centrálního tržního místa pro obchodování dodávek energií pro konečné odběratele, tak je jistota kvalitního dodavatele větší,“ konstatoval Štorkán.

Na konferenci prezentovala řada institucí své výsledky a zkušenosti s nákupy energií na kladenské komoditní burze.

Vedoucí oddělení centrálního nákupu ministerstvo vnitra, Ondřej Ječný, informoval, že jeho resort začal s nákupy elektrické energie přes komoditní burzu již v roce 2010.

Přičemž v letech 2010 až 2013 vnitro nakupovalo energii na jeden rok, ale od roku 2013 už nakupuje ve dvouletých intervalech.

Ministerstvo na burze poptává ročně 60 až 65 tisíc MWh elektřiny a kolem 70 tis MWh plynu. Za obě komodity platí kolem 850 milionů korun.

Za výhody nákupu na komoditní burze označil fakt, že je zde dostatek nabídek a že se nabídka setkává s poptávkou.

„Nákup na komoditní burze se nám líbí,“ podotkl Ječný.

Naznačil také, že jeho resort připravuje centralizované nákupy pohonných hmot na komoditní burze.

Zkušenosti Univerzity Karlovy s obstaráváním komodit na burze prezentoval Zdeněk Cvejn. UK nakupuje energie na ČMKBK již od roku 2012. Cvejn uvedl, že univerzitě se nákupy na burze významně vyplácejí. Celkovou kumulovanou úsporu centralizovaných nákupů na burze za prvních 6 let ve srovnání s cenovou hladinou roku 2012 Cejn vyčíslil na 250 milionů korun.

Martin Rajman z České televize, která na ČMKBK nakupuje energie od roku 2016, vyzdvihl zejména jednoduchost celého procesu s tím, že Česká televize je spokojeným zákazníkem burzy. ČT na komoditní burze v roce 2018 nakoupila 24 471 MWh elektrické energie na hladině vysokého napětí za cenu 889 Kč za 1 MWh.

Jako další spokojený zákazník komoditní burzy se prezentoval Liberecký kraj, který na ČMKBK nakupuje energie už od roku 2013. Úspory nakupování na burze ve srovnání s klasickým otevřeným“ výběrovým řízením na dodavatele, vyčíslil Marek Pieter, náměstek hejtmana, na zhruba 25 procent.

Tento někdejší starosta města Desná konstatoval, že nákup na burze dává smysl i pro samostatné obce, ale výhodnější je podle něho, když se více obcí při nákupu energií na burze spojí.

Podle právníka Jaroslava Borovičky z advokátní kanceláře Aurixa, obce nemusí provádět výběrové řízení na burzu, na které si hodlá obstarat dodavatele energií.

„Je to pouze na výběru zadavatele. Burzy jsou v současnosti tři a jsou licencovány Ministerstvem průmyslu a obchodu. Jeho zaměstnanci také dohlížejí na transparentnost a serióznost burzovního podnikání. Na vše dohlíží burzovní komisař,“ vysvětlil Borovička.

„Cílem burzy je férové prostředí za férové ceny,“ dodal.

Českomoravská komoditní burza Kladno (ČMKBK) podle svého místopředsedy Jaromíra Čermáka zprostředkovala v loňském roce obchody za více než 6 miliard korun, respektive téměř 8 tisíc kontraktů. Šlo o rekordní výsledky s tím, že ve stejném trendu se vyvíjelo první čtvrtletí roku letošního.

„Toto rekordní číslo pokračuje i v letošním roce, kdy už teď můžeme říct, že první čtvrtletí bylo velmi silné,“ informoval Čermák.

S tím, že ke konci loňského roku bylo na burze evidováno více než 6 tisíc účastníků obchodování na energetickém trhu.
Na kladenské komoditní burze je v současnosti registrováno 12 dodavatelů elektřiny a plynu. O jaké subjekty jde, však není zveřejňováno.

Podle Čermáka tato anonymita obchodování eliminuje případná rizika kartelových dohod mezi dodavateli.
Čermák také vyzdvihl, že na ČMKBK jsou všechny procesy standardizovány. Burze se podle něho podařilo dosáhnout toho, že zajišťuje standardně nejnižší ceny na trhu dodávek energie v daném čase. S tím, že ve srovnání s okolními státy zajišťuje kladenská komoditní burza velmi kvalitní soutěžní prostředí. (sfr)


Více o tématu čtěte ZDE:

Ceny na ČMKBK klesly, objemy obchodů na energetické burze byly v 1. čtvrtletí rekordní