Maláčová chce miliardy pro důchodce získat zavedením nových daní, zvýšením spotřební daně nebo zrušením výjimek.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce miliardy na růst důchodů získat zvýšením některých spotřebních daní. V plánu má třeba také zavést digitální nebo sektorovou daň nebo zrušit daňové výjimky. Maláčová trvá na tom, aby průměrná penze v roce 2021 dosáhla 15 000 korun. 

„Pokud je cílem 15 tisíc a parlamentem projde zvýšení o 900 korun, pak se by se v příštím roce musely zvýšit o 801 korun,“ uvedla Maláčová v diskuzním pořadu ČT.

Podle ní od roku 2013 stoupl v Česku počet lidí starších 65 let ohrožených chudobou o třetinu.

V letošním roce jde ze státního rozpočtu na penze 461 miliard. Na sociální a důchodovou oblast je vyčleněno celkem 1,5 bilionu, což představuje 77 procent výdajů rozpočtu.

Výdaje na důchody a další sociální dávky se meziročně zvýšily o 11,1 miliardy korun. Na sociální dávky včetně důchodů stát od ledna do konce března 2019 vydal 149 miliard korun. U penzí to bylo o 9 miliard víc než před rokem.

Na konci roku 2018 pobíralo v České republice nějaký důchod 2,9 milionu lidí, z nich více než 2,4 milionu mělo starobní penzi.

Pokud vláda každému důchodci přidá na mimořádném příspěvku 200 korun měsíčně – tedy za celý rok 2400 korun, bude to stát příští rok 7 miliard. Celkově vyjde navýšení na 33 miliard korun, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Maláčová chce peníze získat třeba zavedením sektorové a digitální daně, zvýšením některých spotřebních daní či zrušením daňových výjimek.

Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) však upozornil na to, že vláda rozdává peníze, které ještě nemá a o kterých si myslí, že je získá. Možný příjem ze zavedení digitální daně nepovažuje v této souvislosti za dostatečně vysoký.

Státní rozpočet ČR spadl do schodku 9,2 miliard. Můžou za to výdaje na sociální dávky a důchody

Důchodci si příští rok polepší o 900 korun. Rodičovský příspěvek stoupne na 300 tisíc

(pel)