Důchody se od roku 2020 zvednou o 900 korun.

Důchodci dostanou od roku 2020 přidáno o 900 Kč. Od příštího roku se zvýší také rodičovský příspěvek na 300 tisíc, ale pouze pro nově narozené dítě. Dohodla se na tom koalice ANO a ČSSD. Státní rozpočet obě opatření vyjdou až na 11 miliard korun. 

Všechna tři opatření navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD). Hnutí ANO i sociální demokracie se přely především o výši navýšení.

ČSSD nakonec prosadila růst penzí o 900 korun, hnutí ANO zase rodičovský příspěvek jen pro nově narozené děti.

„Rodičovský příspěvek bude navýšen na 300 tisíc od prvního ledna příštího roku, ale zejména z ústavně právních důvodů to bude jen pro nově narozené děti. Jde tedy o motivační opatření pro zvýšení porodnosti,” řekla po koaličním jednání Maláčová.

Návrh zákona, který upraví růst důchodů, předloží ministerstvo práce vládě do dvou týdnů.

ANO a ČSSD se dohodly i na zavedení zálohovaného výživného. To by mělo pomoci rodičům s dětmi, kterým druhý z rodičů neplatí zákonem vyměřené alimenty. O jeho detailní podobě ale ještě budou ministerstva jednat.

Podle Maláčové by o zálohované výživné mohly od roku 2021 žádat matky s příjmem do výše průměrné mzdy. Celkové náklady na zavedení zálohovaného výživného by neměly přesáhnout 1,2 miliardy korun ročně.

Ve vládě hoří spor o 150 Kč pro důchodce. Stát nemá peníze na vyšší zvýšení penzí

(pel)