Některé návrhy ministryně Maláčové na dorovnání výše důchodů pro penzistky označilo její vlastní ministerstvo za potenciálně protiústavní.

Ministerstvo práce a sociálních věcí odmítlo jako potenciálně protiústavní některá opatření na zvýšení důchodů, která před pár dny představila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Opatření v důchodovém systému, jež Maláčová navrhla ke srovnání rozdílů v penzích žen a mužů, by nejspíš byla v rozporu s ústavou a pravidly rovného zacházení. Pravděpodobně by se tak po přijetí musela zrušit. MPSV to uvedlo ve své analýze. 

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová představila své návrhy na dorovnání výše důchodů penzistkám před několika dny. Maláčová již 8. března oznámila, že navrhne důchodové komisi těchto pět možností navýšení penzí žen.

Prvním z pěti návrhů je paušální zvýšení starobního důchodu za každé vychované dítě o pevnou částku.

I u druhého návrhu rozhoduje počet vychovávaných dětí – měl by se od něj odvíjet nárůstový koeficient pro výpočet procentní výměry penze.

Třetí návrh počítá se zavedením fiktivního vyměřovacího základu, tedy orientačního výdělku za dobu, po kterou rodič pečuje o dítě.

Čtvrtým bodem je odlišná valorizace důchodů podle pohlaví. Poslední variantou řešení je možnost poukázat část svých daní ve prospěch vlastních rodičů.

Varianty, jak přilepšit důchodkyním, by měla důchodová komise probrat na schůzi 22. března. Maláčová při představování svých variant řešení uvedla, že má mezi návrhy dva favority, které však nechtěla přiblížit.

„Nebudu je prozrazovat, abychom nezablokovali diskusi na komisi pro spravedlivé důchody,“ řekla.

V komisi sedí zástupci všech parlamentních stran, univerzit i neziskových organizací.

O nespravedlnostech jako o největším problému českého důchodového systému mluví ministryně práce Jana Maláčová. Ta sestavila novou komisi pro spravedlivé důchody.

„Prvotní právní rozbor ukázal, že případná dlouhodobě uplatňovaná opatření přímo v důchodovém systému, která by byla navržena pouze vůči ženám, by s výraznou mírou jistoty byla následně označena jako rozporná ústavně i s právem EU garantovanou zásadou rovného zacházení a schválená opatření by byla pravděpodobně následně zrušena,“ uvedlo ministerstvo práce.

Jeho legislativní plán přitom počítá s tím, že vláda novelu s opatřením ke srovnání mužských a ženských penzí dostane do prázdnin.

Za nižší penzi žen ze dvou třetin mohou jejich nižší výdělky. Penzistky v Česku vydělávají v průměru o 22 procent méně než muži, přičemž rozdíl narůstá s věkem. Ve stejných profesích dostávají i o tisíce či desetitisíce méně než jejich kolegové. Z třetiny je pak na vině to, že ženy odcházejí do penze dřív. Důchodový věk se ale postupně srovnává.

Úplné vyrovnání výše penzí žen s důchody mužů by podle MPSV stálo ročně 32 miliard korun navíc.

Starobní důchod od České správy sociálního zabezpečení na konci loňska pobíralo 2,41 milionu lidí, z toho 948 tisíc mužů a 1,46 milionu žen.

Senioři dostávali v průměru 13.683 korun, seniorky 11.281 korun.

K pětici návrhů přibyly ještě dva mimo základní důchodový pilíř. Ti, kteří pečují o nezletilé děti, by k penzijnímu spoření mohli dostávat zvláštní státní příspěvek.

Zavést by se mohla i nová sociální dávka k dorovnání penzí, uzavřelo ministerstvo výčet opatření.

Důchody žen a mužů by se mohly o něco sblížit už od letoška. Vláda totiž loni prosadila změnu složení penze s posílením solidarity a oslabením zásluhovosti. Po přerozdělení si tak při valorizacích víc polepší lidé s malou penzí, tedy většinou ženy.

Osobám nad 85 let se pak důchod zvyšuje nově o tisícikorunu. Vyššího věku se dožívají častěji právě ženy. (sfr)