ČNB zlepšila výhled letošního růstu ekonomiky České republiky na 1,4 procenta. (Ilustrační foto)

Česká národní banka (ČNB) zlepšila výhled růstu tuzemské ekonomiky. Hrubý domácí produkt (HDP) podle nové prognózy ČNB letos vzroste o 1,4 procenta. V únorovové prognóze ČNB očekávala růst 0,6 procenta.

Odhad letošní inflace ČNB snížila na 2,3 procenta z únorových 2,6 procenta.

Oznámil to guvernér ČNB Aleš Michl.

Prognóza ČNB předpokládá rychlejší růst ekonomiky v příštím roce. Tam centrální banka výhled také zlepšila, když nyní předpokládá růst HDP o 2,7 procenta, zatímco v únoru čekala růst o 2,4 procenta.

Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 0,4 procenta.

Podle ČNB inflační tlaky v ekonomice odeznívají a letošní inflace by se měla podle prognózy snížit na 2,3 procenta z loňských 10,7 procenta.

Na příští rok ČNB setrvává na únorovém odhadu, když za celý rok stále očekává růst spotřebitelských cen o 2 %.

„Naše predikce předpokládá, že se v příštích měsících inflace mírně zvýší vlivem zdražení pohonných hmot a zmírnění poklesu cen potravin, ve zbytku letošního roku se bude pohybovat blízko dvouprocentního cíle,“ prohlásil Michl.

Česká ekonomika se podle něho na konci loňského roku odrazila ode dna a růst pokračoval i na začátku letošního roku. K meziročnímu růstu přispěla jak zahraniční poptávka, tak spotřeba domácností.

Tuzemská ekonomika se ale podle ČNB dále pohybuje pod svým potenciálem a poptávka z domácí i zahraniční ekonomiky zůstává slabá. Zčásti ji tlumí přísná měnová politika, zmírňuje ji také zvýšená tvorba úspor z důvodu opatrnosti domácností i atraktivního zhodnocování vkladů.

ČNB v nové prognóze změnila odhad letošního průměrného kurzu koruny k euru, očekává ho na úrovni 25,10 Kč za euro, zatímco v únoru to bylo 24,60 Kč/EUR. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

ČSÚ: Ekonomika v České republice v prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 0,4 procenta