Stát nezvládá řešit dopravu, daně ani bytovou politiku, tvrdí NKÚ.

Stát nezvládá řešit zjednodušení daní, dopravu, bytovou politiku nebo životní prostředí v Česku. Došel k tomu Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve výroční zprávě za rok 2018. Kontroloři zkritizovali například zátěž podnikatelů kontrolním hlášením DPH nebo bytovou politiku. Do zmíněných oblastí stát sice investuje miliardy korun, ale nedostává za ně to, co očekává.

„Máme ‚zasukovaný‘ stát, který neumí řadě problémů čelit,“ domnívá se prezident NKÚ Miroslav Kala.

Je podle něj třeba vyhodnotit nezbytnost a účinnost vládní regulace.

„Měli bychom se podívat také na právní rámec a jeho efektivitu při řešení sporů, koncipovat vládní intervence s ohledem na poměr nákladů a výnosů,“ dodal.

Podle úřadu se na malé výkonnosti celé státní správy podepisuje stávající struktura a procesy. Přestože stát investuje výrazné prostředky, nedostává za ně to, co čeká.

Potřebné reformy se podle NKÚ v řadě oblastí stále oddalují. Například na splnění daňových povinností u nás firmy potřebují o 40 % více času, než je průměr zemí Evropské unie. A to o 230 hodin.

Některá opatření zavedená státem v rámci boje proti daňovým únikům administrativní zátěž zvýšila, místo aby ji snížila. I když například kontrolní hlášení je elektronické, doba pro administraci povinností plátců DPH narostla o 14 hodin.

Dlouhodobě se také nedaří změnit situaci v rozvoji infrastruktury, ať už jde o výstavbu silnic nebo dopravu na železnici.

Kontroloři zkritizovali také například podporu bydlení. Do té přitom stát investoval za posledních dvacet let celkem 232 miliard korun, situace se ale stále zhoršuje. Roste například počet sociálně vyloučených lokalit i počet obyvatel v nich.

Stát vynakládá nemalé peníze i na zlepšení životního prostředí. Tempo, jakým se snižuje objem hlavních škodlivých látek v ovzduší, se ale spíše zpomaluje.

(pel)