Británie zůstala členem EU i po 29. březnu 2019. Britští poslanci i napotřetí odmítli dohodu s EU o odchodu Spojeného království z Evropské unie.

Britští poslanci i napotřetí odmítli dohodu s EU o odchodu Spojeného království z Evropské unie. Dohodu vyjednala s Evropskou komisí premiérka Theresa Mayová. Proti dohodě hlasovalo 344 poslanců. Brexit, který mal nastat v pátek 29. března 2019, se neuskutečnil a Velká Británie se podle jedné z variant dalšího postupu může zúčastnit voleb do Evropského parlamentu.

Odmítnutím dohody o brexitu padla možnost, že Británie opustí Unii 22. května podle dlouhou dobu domlouvaných podmínek zamítnutého textu dohody.

Podle závěrů posledního summitu EU se nyní musí Londýn do 12. dubna rozhodnout mezi brexitem bez dohody a delším odkladem brexitu, s nímž by se ale pojila účast v květnových volbách do Evropského parlamentu.

Podle Evropské komise je teď pravděpodobný scénář brexit bez dohody 12. dubna. EK dodala, že lituje odmítnutí dohody o vystoupení britskou sněmovnou. O významném vrůstu pravděpodobnosti, že Británie opustí EU bez dohody, mluví i lídři zemí EU. Toto riziko je prý reálné.

Britská premiérka Theresa Mayová v reakci na odmítnutí brexitové dohody v britském parlamentu prohlásila, že vláda se bude dál snažit o spořádaný odchod z Evropské unie.

Důsledky pátečního hlasování jsou podle předsedkyně vlády „vážné“. Británie by nyní měla opustit Evropskou unii 12. dubna, připomněla Mayová.

Dodala, že země sice může požádat o další odložení brexitu. Jakýkoli odklad odchodu Spojeného království z EU bude ale podle ní chtít unie dostatečně odůvodnit. Vzhledem k tomu, že si parlament nepřeje odchod bez dohody, je tak „téměř jisté“, že země se bude muset zúčastnit květnových voleb do Evropského parlamentu, řekla Mayová.

Předseda Evropské rady Donald Tusk již svolal mimořádný summit Evropské unie k brexitu a to na 10. dubna. Učinil tak jen krátce poté, co britská Dolní sněmovna už potřetí odmítla text dohody o spořádaném vystoupení Británie ze společenství.

Evropská komise na výsledek hlasování reagovala stručným prohlášením, ve kterém za pravděpodobný scénář označila britský odchod z EU bez dohody k půlnoci 12. dubna. Unie se na takovou možnost podle EK chystala od prosince 2017 a nyní je plně připravena.

Prohlášení unijní exekutivy také zdůrazňuje, že EU zůstává jednotná. Přínosy, které plynuly z odmítnuté smlouvy, včetně přechodného období, v případě brexitu bez dohody nebudou existovat a nebudou nahrazovány podobnými.

Komise také vyloučila možnost „sektorových minidohod“ pro konkrétní oblasti.

Podle původního plánu měla Británie opustit Evropskou unii v pátek 29. března 2019 ve 23:00 (o půlnoci SEČ).

Poprvé poslanci Dolní sněmovny hlasovali o brexitové dohodě v polovině ledna 2019. Tehdy ji podpořilo 202 poslanců a odmítlo 432, a britská vláda tak utrpěla historicky největší porážku v parlamentu.

Podruhé se hlasovalo 12. března, kdy dohodu podpořilo jen 242 zákonodárců a proti se jich postavilo 391. V pátek rozdíl v počtu hlasů pro a proti dohodě činil 58. (sfr)