Učitelé v černém oblečení budou protestovat proti stavu českého školství.

Někteří učitelé českých základních a středních škol přijdou ve čtvrtek 28. března oblečení v černém. Chtějí tak protestovat proti nízkým platům a stavu současného školství v Česku. V poledne budou navíc držet minutu ticha za lepší školství.

„Čeští pedagogové mohou vyjádřit svůj nesouhlas se současným stavem školství tím, že ve čtvrtek přijdou do práce v černém oblečení nebo s černou páskou,“ uvedl Radek Sárközi z Pedagogické komory.

České školství je podle něj extrémně podfinancované a práce učitelů se dostatečně nedoceňuje.

„Máme jedny z nejnižších učitelských platů v rámci zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, mladý učitel nemá motivující vyhlídky kariérního růstu a technologické zázemí škol je pro moderní výuku často nedostačující – je jen otázkou času, kdy mladí učitelé rezignují úplně,“ dodala předsedkyně Učitelské platformy a učitelka Petra Mazancová.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) reagoval, že se financování školství daří zlepšovat.

„Jistě se shodneme na tom, že toho českému školství za posledních patnáct, dvacet let hodně dlužíme. Tento dluh se nám ale v posledních letech daří splácet. Co se týče platů pedagogů, současná vláda plní svůj závazek v jejich navyšování,“ řekl Aktuálně.cz.

Držíme vládní závazek z programového prohlášení, že na konci školního roku 2020 – 2021 bude průměrný plat českého učitele 150 procent úrovně roku 2017,“ dodal.

Ze statistik ministerstva školství vyplývá, že v roce 2018 vzrostl průměrný plat učitelů na 35 089 korun. Oproti roku 2017 si kantoři polepšili zhruba o 11 procent.

Za posledních pět let jim hrubá částka na výplatních páskách stoupla přibližně o 31 procent. Průměrná mzda v ČR loni stoupla o 8,1 procenta na 31 885 Kč hrubého měsíčně.

(pel)