Odchod Velké Británie z EU bez dohody s Bruselem by v zemi mohl vést i ke snížení cen zboží a služeb.

Díky tvrdému brexitu by v Británii mohlo zlevnit některé dovážené zboží. Například restaurační řetězec JD Wetherspoon bere brexit jako obchodní příležitost. V důsledku odchodu Velké Británie z EU bez dohody s Bruselem by ve svých restauracích mohl zlevnit.

Uvedl to zakladatel restauračního řetězce JD Wetherspoon Tim Martin.

Po odchodu bez dohody s EU by se obchodní politika Velké Británie řídila obecnými pravidly Světové obchodní organizace. V vidí Martin, který je zastáncem tvrdého brexitu, byznysovou příležitost.

V případě odchodu z EU bez příslušné dohody by Velká Británie zrušila dovozní cla na položky tvořící celkem 87 procent hodnoty britského importu.

Martin poukázal na to, že v důsledku těchto opatření by mohl zlevnit dovoz zboží typu pomerančů, banánů či vín.

„To by mělo kladný dopad na naše náklady. Myslím ale, že zrušení cel a kvót by současně vyslalo zahraničním firmám signál, že je země vstřícná vůči byznysu,“ uvedl Martin pro Guardian.

Podniky z řetězce Wetherspoon, kterých v celé Británie funguje téměř 900, by tak údajně mohly zlevnit. Martin však nespecifikoval, o jaké zlevnění by šlo.

Podle vlády i některých ekonomů by však ekonomické dopady brexitu na Británii byly negativní. S tím, že dopady při brexitu bez dohody by byly ještě hlubší.

Britská ekonomika je závislá na dovozu a brexitem oslabená libra zdražuje zboží dovážené ze zahraničí.

Parlament ve čtvrtek schválil návrh vlády na krátký jednorázový odklad brexitu z 29. března na 30. června 2019. K němu by však došlo v případě, že britští poslanci do 20. března schválí dohodu o brexitu, kterou loni s bruselskými vyjednavači dojednala premiérka Theresa Mayová. Tento dokument přitom Dolní sněmovna už dvakrát odmítla, naposledy toto úterý. (sfr)