Střídání letního a zimního času může v Česku vydržet ještě tři roky až do roku 2021.

Střídání zimního a letního času vydrží v Česku nejspíš až do roku 2021. Vyplynulo to ze senátního projednávání návrhu unijní směrnice, která má sezónní změny času ukončit. Evropská komise by chtěla směrnici prosadit už od počátku dubna 2019. Česko se ale asi připojí k Rakousku, které navrhlo odložit záležitost až na duben 2021. 

„Rakouské předsednictví navrhlo posunutí tohoto zrušení až na rok 2021, což je věc, která by měla asi podporu ČR,“ řekl senátorům ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO).

Podle senátorů je snaha EK prosadit změnu už příští rok nereálná vzhledem k navazujícím změnám v národních pravidlech.

Senát po vládě také požaduje, aby se dohodla se sousedními státy, jaký čas trvale zavést. Rozdíly by totiž způsobovaly potíže především v přeshraniční hromadné dopravě.

Komise navrhla postup, podle kterého by každá unijní země do dubna 2019 oznámila, zda u sebe zamýšlí zavést trvalý letní nebo zimní čas. Poslední povinná změna ze zimního na letní čas by se uskutečnila v neděli 31. března 2019.

Německo by prý preferovalo letní čas. Česká vláda naopak koncem října podpořila zavedení zimního, tedy standardního středoevropského astronomického času.

Evropská komise tak reagovala na výsledky průzkumu. V tom se naprostá většina ze 4,6 miliónu občanů EU, kteří se zapojili, vyslovila pro zrušení přechodu na letní čas. Největší zájem o anketu projevili lidé v Německu, odkud jich hlasovaly tři milióny.

V českých zemích byl letní čas zaveden poprvé za první světové války v letech 1915 a 1916. Vrátil se opět za druhé světové války v roce 1940 a trval až do roku 1949. Potřetí si Češi začali každoročně posouvat hodinky v roce 1979 po energetické krizi z mrazivého počátku onoho roku.

Až do roku 1995 trval v Česku letní čas šest měsíců. Od roku 1996 se prodloužil na sedm měsíců a jeho délka se shoduje s termínem uvedeným ve směrnicích Evropského parlamentu a Evropské rady.

Komentář: Chaos letního času poukázal na manipulativnost Babišových europoslanců

Letní čas nepřináší ekonomice úspory. Přesto stát nařídil manipulovat s časem po dalších 5 let

(pel)