Nejprospěšnější pro zdraví by bylo zavedení trvalého zimního času, tvrdí vědci.

Vědci, kteří se zabývají výzkumem biologických rytmů a jejich ovlivněním světlem, doporučili trvalé zavedení zimního času. Tuto variantu podporuje i česká vláda, pokud by bylo střídání času ukončeno. Zimní čas podle výzkumů zlepšuje kvalitu spánku, je zdravější pro lidské srdce a má pozitivní vliv na tělesnou hmotnost.

Vědci doporučení formulovali v návaznosti na iniciativu Evropské komise ukončit příští rok povinné střídání času. Určeno bylo vládním institucím většiny zemí EU.

„Ponechání standardního času celoročně zajistí lidem v zimě více expozice rannímu světlu a v létě budou lidé méně vystaveni večernímu světlu,“ uvedla Alena Sumová z Fyziologického ústavu AV ČR a Evropské společnosti biologických rytmů.

Tím se podle ní lépe synchronizují jejich biologické hodiny a spánek bude nastaven na dřívější dobu ve vztahu k pracovní době a školnímu času.

„Lidé budou celkově psychicky zdravější a pracovní i školní výkony se zlepší,“ doplnila.

Zimní čas podle výzkumů zlepšuje kvalitu spánku, je zdravější pro lidské srdce a má pozitivní vliv na tělesnou hmotnost, píše se ve zprávě.

Prokázána je také jeho souvislost se snížením spotřeby alkoholu a tabáku i nižším výskytem nádorových onemocnění.

„Zrušení změn času nabízí nyní jedinečnou příležitost ke zlepšení celkového zdraví společnosti zavedením stálého standardního času. Toto stanovisko bylo zasláno také českým vládním institucím – ministerstvu zdravotnictví, ministerstvu životního prostředí, Kanceláři prezidenta republiky a Senátu Parlamentu ČR,“ dodala Sumová u Fyziologického ústavu.

Rakousko, jako předsednická země EU, navrhlo členským zemím EU odložit konec až na rok 2021.

Vláda je pro zimní čas nastálo

Také podle vlády ČR by měl být nastálo zaveden zimní čas, pokud by bylo ukončeno střídání času.

Variantu podporuje i premiér Andrej Babiš (ANO).

Babiš řekl, že z vyjádření členů kabinetu pochopil, že jsou pro zavedení ustáleného standardního, tedy zimního času.

„Je to z různých praktických i zdravotních důvodů,“ uvedl.

Jako příklad zmínil to, že „se dětem nechce chodit v létě spát, kdy je ještě po 21:00 světlo.“

(pel)