Oděvní společnost Vespa Prostějov na sebe podala insolvenční návrh kvůli téměř 30miliónovým dluhům. Vespa vyráběla pánské obleky a zaměstnávala 130 lidí. 

Vedení oděvní společnosti se rozhodlo ukončit produkci a soudu navrhlo prohlášení konkursu na majetek podniku. Krajský soud v Brně už s Vespou Prostějov zahájil insolvenční řízení. Vyplývá to z dokumentů zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

Insolvenční návrh vedení Vespy Prostějov podalo 9. října. Jednatel společnosti Lukáš Vařeka v insolvenčním návrhu uvedl, že oděvní firma má celkové závazky v hodnotě 28,6 miliónu korun.

Hlavními věřiteli prostějovského podniku jsou Unicredit Bank a společnosti AMF Reece a Bernhardt Fashion CZ. Naopak pohledávky společnosti Vespa činí 3,872 miliónu korun. Firma podle Vařeky nemá žádný reálný majetek, který by bylo možné rychle a bez dopadu na výrobu zpeněžit.

Vespa Prostějov ročně utržila zhruba 100 miliónů korun a zaměstnávala 130 pracovníků. Většinu pánských obleků exportovala do zemí EU. Hlavním odběratelem její produkce byla Itálie. Do finančních problémů se exportně orientovaná Vespa Prostějov podle Vařeky dostala v posledních třech letech, a to kvůli masivnímu růstu mzdových nároků zaměstnanců a současnému posilování koruny vůči euru.

Prostějovský oděvní podnik nedokázal nárůst výrobních nákladů přenést do ceny svých výrobků a jeho roční obrat klesl pod 50 miliónů korun při současném snížení počtu zaměstnanců na 100, uvedl Vařeka.

Někteří zaměstnanci společnosti Vespa Prostějov podle Českého rozhlasu Olomouc nedostali výplatu za září a zřejmě ji nedostanou ani za říjen.

Prostějov se v předchozích letech musel vyrovnat s krachem Oděvního podniku, pro který v dobách největší slávy v Prostějově i několika dalších městech pracovalo zhruba 10 tisíc lidí. V Prostějově nyní působí několik menších oděvních firem, které dohromady zaměstnávají stovky zaměstnanců. (jaz)