Výstavba obecních bytů se stala tématem komunálních voleb v Praze 2018. Budou se o obecné byty konat veřejné loterie?

Bytová problematika v Praze se stala jedním z hlavních témat komunálních voleb 2018. Hlavní město v posledních letech čelí nedostatku bytů, jejichž cena se (i díky vysoké poptávce) vyšplhala k rekordním hodnotám. Favorité komunálních voleb mají rozdílný přístup k řešení situace: K výstavbě sociálních bytů z veřejných zdrojů se stavějí buď vlažně, nebo odmítavě. Neortodoxní přístup zastává Okamurova SPD, která navrhuje, aby se žadatelé o nově postavené obecní byty utkali ve veřejném losování…

Výstavbu nových obecních bytů z veřejných zdrojů připouštějí Piráti i ANO. Naopak ODS výstavbu obecních bytů z veřejných zdrojů ve svém programu nemá.

Svobodní (kteří ale podle průzkumů nepatří mezi favority komunálních voleb v Praze) výstavbu obecních (sociálních) bytů dokonce označili za návrat komunismu. Místopředseda strany Jiří Payne uvedl, že by radnice při vlastní výstavbě bytů „utopila obrovskou část obecních peněz“. S tím, že přidělování obecních bytů pak povede k protekci a korupci.

Podle Payna by se radnice při distribuci obecních bytů dostaly do konfliktu s obecním zákonem a mohou tak spáchat trestný čin porušení povinností při správě cizího majetku. (Více o tom čtěte ZDE).

ODS: Praha potřebuje 10 tisíc bytů ročně

Bohuslav Svoboda, kandidát ODS na primátora hlavního města, uvedl, že Praha potřebuje postavit každý rok 10 tisíc bytů. Problém v nárůstu ceny bydlení je podle něho způsoben zákonem nabídky a poptávky.

„Jediné řešení krize je, že se nové byty postaví. Ve chvíli, kdy budou v nějakém převisu nad poptávkou, půjdou ceny naopak níže,“ prohlásil.

Hlavní komplikace při výstavbě nových bytů v Praze je podle Svobody daná tím, že schválení výstavby bytů trvá velmi dlouho.

„Průměrná doba celého procesu až ke stavebnímu povolení je dnes pět let, což je opravdu moc. Někdy musí investor čekat i deset let,“ konstatoval.

ODS proto slibuje, že by se snažila více kontrolovat termíny, které mají dodržovat jednotlivé složky ve schvalovacím procesu. Ten by pode Svobody neměl překročit dva roky.

„Jak říkáme: jedny dveře, jedny žádosti a výsledek, nikoliv aby stavebník běhal po jednotlivých institucích. Proto musí dojít k digitalizaci úřadů, vše bude na jednom místě a budeme moci kontrolovat, kde se žádost zasekla“.

Urychlovat chce i výstavbu na rozvojových územích, v takzvaných brownfieldech.

„To, co na brownfieldu vznikne, je otázka Metropolitního plánu i dalších rozhodovacích procesů. Nebojím se toho, že by investoři stavěli něco, co by bylo nefunkční. Výstavbu bytů neurychlíme za cenu toho, že bychom zhoršili komfort, který dané území musí pro své obyvatele mít,“ doplnil kandidát ODS.


PROGRAMOVÉ BODY ODS V OBLASTI BYDLENÍ V PRAZE 
• Nedostatek nových bytů dramaticky zvyšuje cenu bydlení. Proto zjednodušíme a urychlíme schvalování nových ploch pro vlastnické i nájemní bydlení zejména na tzv. brownfieldech.
• Vyhledáme a připravíme nové plochy pro školství, kulturu, sport a volný čas. Podpoříme výstavbu nových vysokoškolských kolejí na pozemcích města.
• Ve spolupráci s městskými částmi zpracujeme a zveřejníme plán rozvoje infrastruktury, zejména kanalizační a vodovodní sítě v okrajových částech Prahy.
• Zajistíme koordinaci při výstavbě a rekonstrukcích inženýrských sítí, aby se zkrátila doba jejich realizace a zároveň nedocházelo k častým a opakovaným zásahům do silnic a chodníků.

Piráti: Sdílení mezi soukromý a veřejný sektor

Pro Piráty je bydlení jednou ze čtyř programových priorit, společně s dopravou, transparentností a hospodárností nakládání s veřejnými prostředky a životním prostředím.

Za ideální model, jak zajistit více bytů v Praze, považují Piráti sdílení nákladů i zisků výstavby mezi soukromý a veřejný sektor.
„Spolupracujeme s domácími i zahraničními iniciativami agendy ´affordable housing´ a plánujeme pro Prahu adoptovat vícero různých modelů PPP, jako jsou baugruppe, družstevní bydlení i samostatný development v režii města,“ vysvětlil Vít Šimral, garant programového bodu práce a sociální věci a 3. místopředseda Pirátů v Praze.

„V prvé řadě je nutné otevřít trh více hráčům, aby výstavba bytového fondu Prahy nebyla v rukou pouze několika málo velkých investičních skupin,“ podotkl dále.

Piráti chtějí, aby se celkem v Praze stavělo ročně 8 tisíc bytů na konci příštího volebního období. V dalším období by to mělo být 10 až 12 tisíc bytů ročně.

„O způsobu financování výstavby budeme vždy jednat se soukromým sektorem. Náklady na výstavbu určitě neunese sama samospráva a to ani ve spolupráci se státní správou,“ zdůraznil Šimral.

Praha by podle něho měla primárně spravovat malometrážní bytové jednotky jako startovací byty pro zaměstnance veřejného sektoru, pro mladé rodiny, zástupce nízkopříjmových skupin nebo osoby se zdravotním handicapem.

„Byty vyšších kategorií by měly ve správě města zůstat pouze a výhradně tehdy, představují-li pro městskou pokladnu vysoce výnosný, transparentně vedený zdroj příjmů.“

Za hlavní věc proto Piráti považují snažit se alespoň uspokojit poptávku socioekonomicky znevýhodněných skupin: mladých rodin, zaměstnanců veřejného sektoru, osob ve finanční nouzi a osob se zdravotním handicapem.

„Zároveň je třeba začít uspokojovat legitimní bytovou potřebu střední třídy, která je v současné době vytlačována z centra Prahy na periferie a dokonce mimo město. Udržení únosných cen bytů pro střední třídu ve všech městských částech bez výjimky považujeme za klíčové pro dlouhodobě udržitelný rozvoj města,“ doplnil Šimral.

ANO: Je možné postavit 140 tisíc bytů

Obecní byty stavěné z veřejných zdrojů v Praze nepreferuje ani hnutí ANO. Kandidát Babišova hnutí na pražského primátora, Petr Stuchlík, ale veřejně přislíbil, že do roku 2030 v Praze vznikne 140 tisíc bytů. V průměru 11,6 tisíce za rok…

„Je možné postavit 140 tisíc bytů a město to unese. Jsou tu na to pozemky i dělníci. Navíc v roce 2030 nemusí být všechny tyto byty hotové, ale jen rozestavěné,“ uvedl pro idnes.

„Zmíněných 140 tisíc bytů jsme spočítali s odborníky na bydlení. Není to lineární, nezačne se hned příští rok stavět 11 tisíc bytů. To jich bude méně, potom to poroste,“ podotkl dále Stuchlík.

Ten tvrdí, že Praha musí usnadnit výstavbu nových bytů, „což znamená zkrátit dobu stavebního řízení“.

„Odstranit nesmyslné stavební uzávěry na brownfieldech, kde mohou vzniknout celé nové čtvrti. Naopak nechceme zahušťovat sídliště. Samo město by pak mělo stavět jen doplňkově, není dobrý developer,“ zdůraznil Stuchlík.

Podle něho je prioritou ANO domluvit se s developery, „aby z každého jejich projektu byl odprodán za nákladovou cenu určitý počet bytů městu, což developeři rádi slyší“.

„Odkoupili bychom vždy přibližně pět procent bytů. Až když by se nepovedlo dohodnout, může přijít město a samo stavět,“ vysvětlil kandidát ANO na primátora Prahy.

Okamurovy obecní byty

Výstavbu obecních bytů hrazených z veřejných zdrojů v Praze jednoznačně preferuje Okamurova SPD. Ta dokonce navrhla, aby o šťastlivcích, kteří od města získají drahocenný obecní byt zdarma, rozhodoval los.

„Byty i pronájmy v Praze nestoudně zdražily a město Praha musí reagovat obnovením vlastní výstavby bytů se sníženým nájemným.“

„Vytipujeme si vlastní městské pozemky, kde byty levně postavíme a nabídneme mladým a potřebným Pražanům, které vybereme ve veřejné loterii,“ navrhla SPD ve svém volebním programu v Praze.

Okamurova strana v Praze také slíbila, že zajistí výstavbu městských bytů určených pro zaměstnance v organizacích magistrátu a městských částí (učitele, zdravotní sestry, hasiče, policisty atd.).

Každý rok chce SPD postavit na vlastních pozemcích města 1000 nových bytů, které plánuje rozdávat maldým a potřebným za „přiměřené nájemné“.

„Nájemce budeme veřejně losovat,“ naplánovalo SPD.

Myšlenku losování obecních bytů však kritizovali Piráti.

„Veřejné losování bytů není v Praze žádné novum; nejmenovaná městská část je proslavena tím, že ráda boří naděje a kazí sváteční pohodu desítkám neuspokojených žadatelů při losování bytů přímo na vánočních trzích,“ podotkl místopředseda pražských Pirátů Vít Šimral.

„Při správném nastavení kritérií pro potenciální zájemce není určitě losování apriori špatným nebo neférovým způsobem distribuce vzácných statků,“ připustil.

„Je ale chyba z něj dělat populistickou show, při které se komunální politici staví do role Ježíška, zatímco ve skutečnosti jen naplňují část svých regulérních pracovních povinností,“ uzavřel za Piráty Vít Šimral.

Svobodní: Losování bytů je nepřijatelné

Svobodní ve své reakci označili návrh přidělovat byty veřejným losováním za „absolutně nepřijatelný“.

Strana považuje současnou situaci bytové politiky v Praze za velký problém.

„Za tento neblahý stav je odpovědné nekompetentní vedení města, které brání nové bytové výstavbě a tím jsou ´šroubovány´ ceny bytů do závratných výšin,“ prohlásil Tomáš Štampach, předseda Svobodných v Praze, zastupitel Prahy 3.

„Když vezmeme v potaz i zpřísnění pravidel pro přidělování hypoték, dostáváme se do situace, kdy pořízení vlastního bydlení se stává úkolem takřka nadlidským,“ podotkl dále..

Svobodní se přesto domnívají, že městské byty nejsou správnou cestou k vyřešení ´bytové krize´.

„Město by nemělo suplovat pozici developera,“ zdůraznil Štampach.

Podle Svobodných by město mělo vlastnit jen omezený počet bytů a to „pro případ ubytování lidí v tíživých situacích nezaviněné nouze“, jako jsou evakuovaní lidé z důvodu požáru či výbuchu plynu v domě, povodně apod.