Evropská unie se podle Britských konzervativců podobá někdejšímu Sovětskému svazu...

Britská Konzervativní strana na své výroční konferenci vyjádřila podporu kritizovanému brexitovému plánu premiérky Theresy Mayové. Kritiku si naopak na sjezdu v Birminghamu vysloužil bývalý ministr zahraničí Boris Johnson. Došlo také na kritiku EU. Současný šéf diplomacie Jeremy Hunt při obhajobě vládní politiky přirovnal chování EU k Sovětskému svazu.

Skoncovat s nejednotou ve vlastních řadách byl pro Mayovou vzhledem ke čtyřdenní konferenci hlavní cíl.

„Můj vzkaz směrem ke straně je ‚pojďme se spojit a získat pro Británii co nejlepší dohodu‘,“ řekla zpravodajské společnosti BBC.

Ministr Hunt prohlásil, že konzervativci mohou sjednotit zemi pouze tehdy, budou-li sami jednotní.

On a další ale nezůstali jen u podobných frází, když si explicitně vzali na mušku hlasitého zastánce tvrdšího brexitu Johnsona. Člen sněmovny lordů a bývalý vládní náměstek Digby Jones si vysloužil potlesk účastníků sjezdu, když v rámci svého projevu Johnsona označil za irelevantní a hrubou osobu.

Hunt dokonce přirovnal EU k Sovětskému svazu kvůli údajné snaze Bruselu potrestat Británii za brexit.

„EU byla vytvořena za účelem ochrany svobody. Byl to Sovětský svaz, kdo bránil lidem v odchodu,“ řekl ministr zahraničí.

Za svůj výrok sklidil kritiku od někdejších vysoce postavených britských diplomatů nebo od lotyšské velvyslankyně v Londýně, napsala agentura AFP.

Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas reagoval na Huntova slova před novináři poznámkou, že „všem – a speciálně ministrům zahraničí – by občas neškodilo otevřít učebnici historie“.

Premiérka Mayová však pro svůj brexitový plán potřebuje získat nejen podporu euroskeptických stranických rebelů, ale také samotné EU a skupiny konzervativních poslanců s výhradami opačného charakteru, kteří žádají nové referendum. Jejich dnešní vystoupení v rámci sjezdu bude podle agentury Bloomberg bedlivě sledované i v důsledku možné podpory nového plebiscitu ze strany opozičních labouristů.

Půl roku před plánovaným odchodem Británie z EU tak ohledně podoby brexitu není nic jasné. Před kanadským modelem by podle všeho Mayová upřednostnila odchod bez dohody, setrvání v celní unii i nové referendum odmítá. Její návrh je zase nepřijatelný pro Brusel. Navíc kromě budoucích vztahů nejsou dojednané ani podmínky rozluky. (jaz)