Česká televize přestane na konci září vysílat své programy v rozlišení HD prostřednictvím sítě DVB-T.

Česká televize přestane na konci září vysílat své programy v rozlišení HD prostřednictvím tzv. veřejnoprávního multiplexu terestrického digitálního vysílání DVB-T. Kanály ve vysokém rozlišení budou divákům od října dostupné už jen v nové přechodové síti DVB-T2.

Vyplynulo to z informací ČT.

Ve veřejnoprávním multiplexu, využívajícím digitální standard DVB-T, bude ČT dál šířit své programy jen ve standardním rozlišení.

Přechodovou síť DVB-T2 ČT spustila letos v březnu a v současnosti pokrývá 99,6 procenta populace.

Pokud budou diváci chtít nadále bezplatně přijímat programy ČT v HD rozlišení, musí přejít na platformu DVB-T2. K příjmu signálu v DVB-T2 je třeba mít televizor či set-top-box s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC.

Podle Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, kterou schválila vláda, by při průměrné ceně 12 000 korun za nový přijímač a 600 korun za set-top box domácnosti vynaložily kvůli změně téměř pět miliard korun.

Podle průzkumu společnosti Nielsen Admosphere z letošního ledna přijímá nový standard DVB-T2 sedm procent domácností vlastnících televizi. Z toho šest procent má televizor, který standard DVB-T2 přijímá, a jedno procento si pořídilo set top box.

Satelit a internet jako alternativa 

Alternativou k terestrickému příjmu televize jsou placené formy přes kabel, respektive prostřednictvím internetu, nebo satelit.

Podle nedávného průzkumu NMS Market Research se podíl Čechů, kteří platí za televizní služby, během tří let zvýšil ze 35 na 42 procent. Za rozvojem placené televize stojí rozšiřující se nabídka kanálů, především v HD rozlišení.

Postupné vypínání stávajícího vysílání v DVB-T začne v listopadu 2019. Digitální televizní vysílání ve stávajícím standardu DVB-T skončí 1. února 2021. Převážná většina vysílačů bude ale vypnuta již o sedm měsíců dříve. (sfr)


Více o tématu čtěte ZDE:

Sociálně spravedlivé TV vysílání DVB-T2 se může změnit v blamáž a podvod na divácích

Česká televize shání peníze pro přechod na DVB-T2. O veřejnou dotaci zatím nepožádala

Česká televize cukla od zahájeného přechodu na DVB-T2. Vrátí lidem Déčko i Sport

Nova ani Prima do DVB-T2 s HD stanicemi zdarma nepůjdou. Zůstane jen navoněná bída