Na bavorských hranicích začala fungovat záchytná centra pro uprchlíky...

Bavorsko otevřelo 7 záchytných center pro migranty. Střediska mají přispět hlavně k rychlejšímu vyhošťování odmítnutých žadatelů o azyl. Zatímco bavorský premiér Markus Söder zřízení center vítá, opoziční politici varovali před vznikem ghett a centra označují za „deportační tábory“. Podobná centra by měla vzniknout i v dalších spolkových zemích.

Podle listu Passauer Neue Presse je třeba brát vážně především ty námitky, které se týkají velikosti center.

„Pozor si musí dávat na ponorkovou nemoc, která může vzniknout, když spolu musí vycházet až 1500 lidí, ale i na to, aby se dost prostoru dávalo specifickým potřebám dětí,“ napsal.

Bavorsko podle něj dostává jedinečnou příležitost vyřešit problémy v centrech tak, aby přesvědčilo i další spolkové země, že záchytná centra mají smysl.

Záchytná centra vznikla ve městech Donauwörth, Zirndorf, Řezno (Regensburg), Deggendorf, Schweinfurt, Bamberg a Manching. Ubytováno by v nich mělo být vždy zhruba 1000 až 1500 migrantů.

Uprchlíci budou v centrech po celou dobu vyřizování jejich žádosti. Střediska jsou součástí migračního plánu německého ministra vnitra Horsta Seehofera (CSU).

Na zřízení center se německá vláda složená z CDU kancléřky Angely Merkleové, CSU Horsta Seehofera a sociálních demokratů v čele s Andreou Nahlesovou dohodla začátkem července.

Plán se stal základem kompromisní dohody, která ukončila vážný spor o podobu německé migrační politiky.

Spor o tento plán před měsícem uvrhl německou vládu do nejhlubší krize od jejího vzniku letos v březnu. V centrech budou mít své pobočky Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF), který rozhoduje o žádostech o azyl, i správní soudy, které rozhodují o odvoláních proti rozhodnutí BAMF. Celý proces vyřizování žádostí by se tak měl urychlit.

(pel)