Zatímco ANO v průzkumu mírně posílilo nad 30 procent, ČSSD výrazně spadla na 6,5 %.

ANO mírně roste, ČSSD padá k hranici volitelnosti. Babišovo hnutí v nejnovějším dubnovém volebním modelu vzrostlo nad 30 %, Hamáčkova ČSSD se propadla na 6,5 procenta. Obě strany spolu v současnosti jednají o vytvoření vládní koalice. Vyplynulo to z průzkumu, který zpracovala agentura Kantar TNS pro Českou televizi.

Babišovo ANO se ziskem 30,5 procenta drží značný náskok před ostatními stranami.

Na druhém místě skončili se shodným výsledkem 14,5 procenta občanští demokraté a Piráti.

Model ukázal mírný, ale rostoucí trend podpory ODS a Pirátů. Ti již ve třetím průzkumu od začátku roku pozvolna posilují. V porovnání s výsledkem podzimních voleb si v průzkumu polepšili zhruba o tři procentní body.

Největší ztrátu oproti minulému výzkumu zaznamenala ČSSD, a to navzdory volbě nového vedení a vyjednávání o vládní spolupráci s hnutím ANO. Hamáčkova strana oproti březnu ztratila 2 procentní body s výsledkem 6,5 procenta se blíží k hranici volitelnosti.

Mírný přírůstek hlasů za poslední měsíc zaznamenala KSČM, která v dubnovém průzkumu se ziskem 8 procent obsadila čtvrté místo společně s Okamurovým SPD (také 8 %).

„Během posledních tří měsíců změnilo zhruba 20 % respondentů svůj názor na to, koho by volili, nebo zda by vůbec přišli k volbám. Což je jeden z důvodů, proč jsou neustálé přelivy v tom trojúhelníku mezi ANO, KSČM a ČSSD,“ uvedl analytik společnosti Kantar TNS Pavel Ranocha.

Do Poslanecké sněmovny by se podle dubnového volebního modelu dostaly ještě KDU-ČSL (5,5 %) a STAN (5,5 %).

Těsně pod pětiprocentní hranicí by se čtyřmi procenty zůstala TOP 09, která by tak podle dubnového průzkumu zůstala mimo sněmovnu. Ostatní strany pak nepřekročily ani dvě procenta.

Sběr dat probíhal ve dnech 7. 4. až 27. 4. 2018 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti. Do volebního modelu vstoupilo 887 respondentů. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,3 až 3,0 procentního bodu. (sfr)