Na místě vepřína vyroste památník obětem druhé světové války.

Vepřín v Letech převzali od firmy Agpi zástupci Muzea romské kultury. V areálu vepřína má vzniknout památník obětem koncentračního tábora ze druhé světové války. Agpi za něj od státu dostala 450 milionů korun.

Jak sdělil Právu místopředseda představenstva společnosti Agpi Jan Čech, společnost musela odvézt na jatka ze třinácti budov třináct tisíc prasat. Peníze za vepřín podle něj nebudou stačit na vybudování podobného areálu.

„Je to pro nás jednoznačně spíše ztráta než zisk,“ podotkl Čech.

Zmínil, že průtahy kolem vybudování památníku v Letech, které trvají přes dvacet let, znamenaly pro firmu nejistotu.

Zástupci Muzea romské kultury zatím neupřesnili, jak by mohl nový památník obětem koncentračního tábora vypadat. Jedním ze zdrojů financování by však mohly být norské fondy.

Tábor v Letech otevřely v srpnu 1940 protektorátní úřady jako kárný pracovní. Byl pro muže, kteří nemohli prokázat zdroj obživy. Měli v něm končit i kočovníci.

V lednu 1942 se tábor změnil na sběrny, v srpnu pak byl určen pouze pro Romy. Od té doby do května 1943 letským táborem prošlo 1308 Romů – mužů, žen i dětí, z nichž 327 v něm zahynulo a přes pět stovek skončilo v Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté vyvraždili 90 procent českých Romů.

(jaz)