Ministr Výborný chce za škody mrazem finančně odškodnit i nepojištěné vinaře. (Ilustrační foto).

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) chce vinařům a dalším pěstitelům ovoce kvůli dubnovému poškození plodin mrazem poskytnout z veřejných prostředků podporu až sto milionů korun. Týkat se má i nepojištěných podnikatelů. Ti by však měli dostat kompenzace pouze poloviční.

Pěstitelé vinné révy se mohou proti jarním mrazům pojišťovat, ale využívá toho jen menšina z nich, neboť je pro ně pojištění drahé.

Ministr Výborný po jednání se zástupci ovocnářů, vinařů a lesních školek prohlásil, že v Česku se letos kvůli mrazům sklidí 30 300 tun ovoce místo 138 000 tun. Pro všechny pěstitele poškozené mrazem chce aktivovat program na řešení rizik a krizí v zemědělství.

Prioritou přitom podle Výborného budou ovocnáři. Podpořit chce hlavně ty, u nichž škody přesahují 50 procent.

Pěstitelé, kteří nemají komerční pojištění proti mrazu, dostanou podle Výborného podporu od státu pouze poloviční.

Tvrdí také, že pojistit na riziko mrazu lze pouze jablka, hrušky, jahody a borůvky.

„Všechny ostatní komodity spadají pod komodity s nepojistitelným rizikem,“ upřesnil Výborný. Vinnou révu však proti mrazu pojistit lze.

Zatím není jasné, kolik peněz stát pěstitelům rozdělí. Ambicí je, aby to bylo 70 až 100 milionů korun, oznámil Výborný.

Zástupci vinařů už dříve uvedli, že kompenzace za škody způsobené mrazy požadovat nebudou. Místo toho chtějí, aby vláda ustoupila od záměru zavést spotřební daň na tichá vína. Argumentují, že by to poškodilo jejich konkurenceschopnost.

Výborný také oznámil, že by chtěl získat celkem až 200 milionů korun jako přímou podporu pro pěstitele ovoce nebo lesní školky zničené mrazy. Minimálně vládu požádá o 70 až 100 milionůa to podle výše evropské podpory.

Zemědělci uvedli, že škody mrazem dosahují zhruba čtyř miliard korun, z toho dvě miliardy Kč jsou na vinohradech, miliarda u ovocnářů a půl miliardy korun u pěstitelů lesních stromů ve školkách.

Silné mrazy poškodily také cukrovou řepu. (sfr)