Rusko plánuje nácvik rozmístění a použití svých taktických jaderných zbraní. (Ilustrační foto).

Ruská armáda se v rámci vojenského cvičení chystá nacvičovat rozmístění a použití taktických jaderných zbraní. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. Cílem je zvýšit připravenost nestrategických jaderných sil k plnění bojových misí.

„Jménem vrchního velitele ozbrojených sil Ruské federace zahájil generální štáb přípravy na provedení cvičení s raketovými formacemi Jižního vojenského okruhu. Zapojí se také letectvo a námořnictvo,“ uvedlo Rusko.

Během cvičení plánuje ministerstvo obrany řešit otázky „přípravy a použití nestrategických jaderných zbraní“ s cílem „bezpodmínečně zajistit územní celistvost a suverenitu ruského státu v reakci na provokativní prohlášení a hrozby některých západních představitelů“ vůči Rusku, doplnilo dále ministerstvo obrany.

Cvičení se mají konat v nejbližší době.

Taktické jaderné zbraně jsou navrženy pro nasazení na frontové linii. Jsou menší než strategické jaderné zbraně a slouží k útokům na konkrétní cíle. Mohou být umístěny na rakety krátkého doletu, ale také na pozemní miny, dělostřelecké granáty nebo torpéda.

Největšími jadernými mocnostmi na světě jsou Rusko a USA, jež disponují většinou z celkových 12 100 jaderných hlavic. Třetí největší jaderný arzenál má Čína.

Jaderné zbraně vlastní také Francie, Velká Británie, Indie, Pákistán a údajně také Izrael a KLDR.

Ruský parlament koncem roku definitivně schválil odstoupení od ratifikace mezinárodní Smlouvy o úplném zákazu jaderných zkoušek (CTBT). (sfr)