Ačkoliv vedení policejního prezidia hlásí, že na střet s teroristou či aktivním střelcem jsou jejich jednotky připraveny, kritici z řad policie i mimo ní s tímto tvrzením nesouhlasí. V krizové situaci by se podle nich mohl projevit nedostatečný výcvik, dalším problém je cvičná munice či výstroj.

V roce 2015, po útocích teroristů ve Francii, policie rozjela protiteroristické projekty s cílem přezbrojit Útvar rychlého nasazení a vybavit zásahové a prvosledové hlídky. Dle prezidia je už většina zbraní pro ÚRN zabezpečena, doplnit zbývá především speciální příslušenství a zaměřovače, včetně techniky pro noční vidění a termovizi.

Dle informací iDnes.cz ale v polovině loňského roku došla protiteroristické jednotce cvičná munice, která se pak musela přesouvat v rámci krajů. Chyběla potom například prvosledovým hlídkám nebo policistům v základním výcviku. Nezvládnuté vyzbrojování dokládají také čísla. Loni prezidium vyčlenilo na munici přes 99 milionů korun, letos za ni dá 170 milionů.

Pořádkový policista má dle tabulek cvičně vystřílet z osobní krátké zbraně 400 nábojů za rok. Pokud má přidělenou brokovnici či samopal, pak dalších 120 či 150 nábojů z nich. To je podle Zdeňka Drexlera, předsedy policejních odborů Unie bezpečnostních složek, nedostatečná příprava policisty na ostrý zákrok.

Policisté dlouhodobě vyčítají nadřízeným špatné stanovování priorit při nákupu nového vybavení. Poukazují například na nákup manažerských uniforem za téměř 60 milionů. Podle zdroje iDnes.cz, který chtěl zůstat v anonymitě, je vrchol nezodpovědnosti upřednostnit nákup uniforem pro vedení před vybavením a vycvičením prvosledových hlídek. Policisté prý mají problém techniku zvládat v klidu, natožpak v krizové situaci.