Skupina německých žen spustila kampaň #120dB na podporu žen, jež fyzicky a sexuálně napadli migranti (ilustrační foto).

Skupina německých žen spustila kampaň #120dB, aby propůjčila hlas ženám, které byly fyzicky a sexuálně napadeny v důsledku nezvládnutého přílivu migrantů. Ženy zvolily název #120dB podle intenzity zvuku vydávaného osobním alarmem, který v případě aktivace má právě silným zvukem odradit útočníka.

Skupina natočila video, které zmiňuje několik posledních obětí násilí spáchaného žadateli o azyl v Evropě. Například uvádí dívku, která byla ubodána ve městě Kandel v Německu.

Dále Marii Ladenburger, která byla znásilněna a zavražděna žadatelem o azyl, jenž lhal o svém věku a tvrdil, že je nezletilý.

Anebo jedenáctiletou Ebbu Akerlund rozdrcenou nákladním vozem při teroristickém útoku ve Švédsku.

„Mohla jsem to být já,“ říkají ženy na videu.

„Útočníci jsou nyní všude, když běháte v parku, když se vracíte z práce domů, když čekáte na autobus, nejsme v bezpečí, protože nás nechráníte.“

Kampaň #120dB získala novou vlnu pozornosti před pár dny, po brutální vraždě 18leté dívky, jíž se dopustil neúspěšný nigerijský žadatel o azyl v italském městě Macerata.

I když Německo zamítá asi 30 procent ze všech žádostí o azyl, není schopno neúspěšné žadatele vyhostit. Počet vyhoštěných v roce 2017 dokonce klesl ve srovnání s předchozím rokem. A to navzdory slibům Angely Merkelové, že neúspěšní žadatelé o azyl budou vyhoštěni.

Progresivní levice má potíž se s kampaní #120dB vyrovnat, protože v ní nevystupují žádní bílí muži, které by šlo jednoduše obvinit z rasismu, ale dívky a ženy, které se skutečně mohou cítit ohroženy.

Je to jen etnosexismus

Nakonec byla kampaň #120dB označena za etnosexismus, tedy za sexistický útok vůči mužům z neevropského prostředí.

Jistě je možné říct, že skupina #120dB trochu přehání, vždyť každý den zahyne při dopravních nehodách v Evropě více žen, než všichni imigranti v Evropě zavraždí nebo znásilní za celý rok.

Stejně tak je statisticky možné říct, že většinu násilí na ženách spáchají jejich příbuzní nebo přátelé. Ale my přece nežijeme ve světě, kde je nějaké, byť sebemenší násilí na ženách tolerováno.

Například herečka Uma Thurman se minulý týden připojila ke známé kampani proti násilí na ženách #MeeToo s tím, že i jí před 25 lety udělal producent Harvey Weinstein neslušný návrh a zneužil tak své pozice vůči tehdy mladé a málo známé herečce.

I když můžeme mít pochybnosti o tom, nakolik je odvážné kvůli incidentu, který si „statečně“ nechávala čtvrt století pro sebe, kopnout do kolegy z branže, jehož profesní kariéra je už bezpečně v troskách, je Uma Thurman oslavována jako další statečná žena, která se nebála promluvit.

A rozhodně se nebála vyjádřit k osobě Harveye Weinsteina jednoznačně: „Jsem ráda, že se skandál vleče, nezasloužíš si kulku“.

Kulka pro Nigerijce

Ale co kdyby někdo něco podobného uvedl o Nigerijci, který do Itálie neprchal před válkou, ale za lepším životem v bohaté zemi a který se této zemi odvděčil tím, že tam zavraždil osmnáctiletou dívku?

Co kdyby někdo napsal: „jsem rád, že se jeho proces vleče, protože si nezaslouží kulku“?

Rozhodně by autora takových slov nikdo neoznačil za hrdinu a kromě všeobecného obviňování z rasismu by patrně musel počítat s trestním oznámením a vyšetřováním za projevy rasismu a podněcování k národnostní nesnášenlivosti.

Nelze přece tohle říci nebo napsat o Nigerijci a ještě ke všemu o uprchlíkovi… (mar)

https://www.youtube.com/watch?v=RJxU8iiyOS0&feature=em-subs_digest