Devatenáct procent „asijských“ prodejen v ČR a třináct procent českých prodejen neužívá elektronickou evidenci tržeb (EET). Nejvíce k tomu dochází ve velkých městech, dále ve Středočeském a Jihomoravském kraji. Informaci přinesl průzkum společnosti Nielsen.

Podle Asociace českého tradičního obchodu, která si průzkum zadala, vede situace opět ke znevýhodňování poctivých obchodníků.

V Praze nebyla vydána účtenka ve 27 procentech případů českých a ve 36 procentech kontrol ostatních prodejen. Ve Středočeském a Jihomoravském kraji nebyla účtenka vydána ve 42 procentech, respektive 47 procentech kontrol asijských prodejen.

Z českých obchodníků se této regulatorní metodě nejvíce vyhýbají v Ústeckém kraji, kde účtenku nevydalo 35 procent prodeců, což je o 20 procent více než v případě asijských.

Finanční správa již na konci ledna odmítla tvrzení, že by byl její přístup ke kontrolám laxní. Kontroly považuje, na rozdíl od průzkumu agentury Nielsen na vzorku 614 provozoven, za vypovídající údaj. Průměrný počet terénních kontrol Finanční správy je 200 denně.

Asociace českého tradičního obchodu sice zavedení EET podporuje jako nástroj, který je schopen narovnat tržní prostředí, požaduje ale splnění tří základních podmínek – EET má být zavedeno plošně bez výjimek, náklady na zavedení mají být prodejcům refundovány a dodržování zákona má být důsledně kontrolováno.

Podle předsedy asociace Zdeňka Juračky ale ani jedna z těchto podmínek nebyla kompletně splněna.

(jaz)