Vznik vlády v Německu komplikuje shoda na stropu pro příjem uprchlíků. Jednání o budoucí vládní koalici se tak opět zadrhla.

Vznik německé vlády komplikuje shoda na stropu pro příjem běženců. Jednání o budoucí vládní koalici se tak opět zadrhla. Konzervativní unie kancléřky Angely Merkelové CDU/CSU a sociální demokraté (SPD) se sice domluvili, že do Německa nebude přicházet více než 180 tisíc až 220 tisíc běženců ročně, neshodují se ale na tom, zda to je horní hranice.

Horní hranici pro příjem uprchlíků na úrovni 200 tisíc ročně dlouhodobě prosazuje bavorská Křesťanskosociální unie (CSU). Jasně se proti ní naopak staví sociální demokraté, jejichž šéf Martin Schulz na lednovém sjezdu strany slíbil, že s SPD ve vládě nebude mít spolková republika žádnou takovou horní hranici.

Tento termín nemá ráda ani kancléřka Angela Merkelová (CDU), která se proti němu opakovaně ohradila v loňské předvolební kampani.

Během předběžných koaličních jednání se strany dohodly na formulaci, že „počty migrantů nepřesáhnou rozpětí 180 tisíc až 220 tisíc ročně“.

CSU poté oznámila, že se jí konečně podařilo prosadit strop pro příjem migrantů. Okamžitě se ozvala SPD s tvrzením, že nic podobného se nedojednalo.

„Nestanovili jsme žádnou horní hranici,” uvedla místopředsedkyně SPD Manuela Schwesigová.

Další místopředseda SPD Ralf Stegner dokonce vysvětloval, jak je potřeba formulaci vnímat z jazykového hlediska. Politikům CSU pak doporučil, aby dohodu neinterpretovali chybně.

Sociální demokraté navíc zdůraznili, že součástí dohody je i to, že právo na azyl zůstává neomezené. Bude o něj moci požádat každý běženec, který dorazí do spolkové republiky. Co by se stalo, kdyby jich v jednom roce bylo více než 220 tisíc, je podle mnohých otázka.

Ačkoliv by chtěla především CSU uzavřít rozhovory už v neděli, kromě migračního problému zůstávají neuzavřené otázky reforem ve zdravotnictví a na pracovním trhu.

V roce 2015 do Německa přišlo téměř 900 tisíc žadatelů o azyl. V roce 2016 dorazilo dalších 280 tisíc. V loňském roce počet nových migrantů v Německu klesl pod 200 tisíc. Do země přicházelo během loňského roku měsíčně v průměru kolem 15 500 běženců.

O azyl v roce 2017 požádalo 186 644 cizinců, z nichž nejvíce je uprchlíků ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku.

(pel)