Spojené státy americké jsou prý připravené odradit Bašára Asada od používání chemických zbraní. Měli to prohlásit vysoce postavení američtí vládní činitelé. Vláda syrského prezidenta je dlouhodobě podezírána z vývoje nových a vylepšených zbraní.

Dle amerických činitelů panují obavy, že se chemické zbraně brzy rozšíří i do oblastí mimo Sýrii, pravděpodobně i do USA. Mezinárodní společenství by tedy nemělo otálet se zvyšováním tlaku na syrského prezidenta.

Chemické zbraně byly naposled použity letos v lednu proti povstalcům ve východní Ghútě, kde žije 400 tisíc lidí. V oblasti Damašku se jedná o poslední větší region, který není pod nadvládou syrského režimu.

Dalšího použití chemické zbraně se Sýrie dopustila například i loni v dubnu. Při leteckém náletu seslala na Chán Šajchún bombu se sarinem. USA reagovaly raketovým útokem na syrskou leteckou základnu, odkud prý vzlétlo letadlo se smrtelným plynem.

Bašar Asad používání chemických zbraní opakovaně odmítá a připisuje útoky povstalcům. Ze zahraničních zdrojů zní přesvědčení, že Sýrie porušuje dohodu z roku 2013. Všechny zbraně nejen nezničila, ale nepřestala ani s výrobou nových. Důvodem je prý posílení vojenské síly Sýrie a vymezení se proti mezinárodní odpovědnosti.