Babiš: "Vyštípat mě z politiky je přesně to, o co tomuto systému jde. Celá kauza je vykonstruovaná, je to politická objednávka a komplot organizovaný z ČR a účelově přenesený i do Bruselu".

Babiš zaútočil na OLAF: jsou to prý amatéři, pracující na politickou objednávku. Premiér, který nemá důvěru Sněmovny, nehodlá rezignovat na funkci, i když zpráva evropských vyšetřovatelů (OLAF) dokazuje Babišův dotační podvod s Čapím hnízdem. Podle Babiše je celá kauza vykonstruovaná a dokazuje „komplot“ proti jeho osobě. 

Babiš to uvedl v rozhovoru pro Právo.

„Vyštípat mě z politiky je přesně to, o co tomuto systému jde. Celá kauza je vykonstruovaná, je to politická objednávka a komplot organizovaný z ČR a účelově přenesený i do Bruselu,“ uvedl Babiš.

Podle nejnovějších informací, které ze zprávy evropského úřadu pro vyšetřování (OLAF) zjistili poslanci Parlamentu, se ve zprávě výslovně hovoří o spáchání dotačního podvodu, jehož se měl Babiš dopustit při získávání dotací ve výši 50 milionů Kč na svůj projekt farmy Čapí hnízdo.

„Tato kauza mě má poškozovat politicky, znemožňovat vytvořit vládu, ale s mojí politickou kariérou to nemá vůbec nic společného,“ reagoval Babiš.

„V politice mi totiž nikdo nemůže nic vyčíst, tak se vymyslel deset let starý případ, o kterém by nikdo nikdy neslyšel, kdybych nebyl v politice.“


Andrej Babiš o vyšetřování OLAF k Čapímu hnízdu:

Vyštípat mě z politiky je přesně to, o co tomuto systému jde. Celá kauza je vykonstruovaná, je to politická objednávka a komplot organizovaný z ČR a účelově přenesený i do Bruselu.


Babiš ani v současné situaci, kdy OLAF dospěl k jednoznačnému závěru, že byl spáchán dotační podvod, nehodlá rezignovat na funkci premiéra. Naopak, velmi tvrdě zaútočil na evropský úřad.

Podle Babiše „je zajímavé se podívat na to, co je OLAF zač a jakou má historii“.

Babiš tvrdí, že bývalý šéf OLAFu Giovanni Kessler čelí obvinění z nelegálního odposlouchávání. Předseda české vlády také zdůraznil informaci, podle které podala Marine Le Pennová žalobu na OLAF s tím, že úřad údajně pracuje na politickou objednávku.

Poukázal také na německou europoslankyni Grässleovou, která jinak prý spolupracuje na Babišově poškozování, která prý trvale kritizuje OLAF za amatérismus.

„Co si myslet o OLAFu, který dva roky úporně prošetřuje Čapí hnízdo na základě anonymu, ale když se na Kesslera v roce 2009 osobně obrátila senátorka Dernerová kvůli prodraženým přístrojům o 200 miliónů pro Krajskou zdravotní v Ústeckém kraji, tak úřad 3,5 roku vůbec nereagoval, paní Dernerová mu musela v září 2012 psát znovu a stále se nic neděje?,“ prohlásil premiér vlády ČR.

„Vidíte ten rozdíl? Tady někdo ukradl 200 miliónů, ty peníze zmizely a nic z toho, a na druhé straně je 50 miliónů, které nikdo neukradl, jsou vidět ve farmě, kterou využívá veřejnost, která normálně funguje, zaměstnává 68 lidí, bylo do ní ke konci roku 2017 nainvestováno 960 miliónů a do veřejných rozpočtů odvedla na daních 72 miliónů,“ podotkl dále.

„Není to alarmující? Proto říkám, že to je politická kauza,“ konstatoval Babiš.

Podle Babiše není pravda, že „někdo něco vyvedl z mé bývalé společnosti“.

Skupina Agrofert prý jen prodala nepotřebnou firmu „rodině Babiše“.

„Agrofert byl strategický partner farmy, to ROP Střední Čechy věděl, stejně jako to, že Agrofert ručil za úvěr.“

Babiš se také ohradil proti spekulaci, že by ČR musela kvůli Čapímu hnízdu vracet peníze.

„Není pravda, že ČR bude muset vracet peníze a že to zaplatí daňoví poplatníci. Brusel dotace vrátit chtít nebude, protože nemá důvod,“ vysvětlil Babiš.

Doplnil dále, že farma (Čapí hnízdo) byla celkem devětkrát kontrolovaná českými i evropskými úřady.

„Po mém vstupu do politiky nařídil pan Kalousek v roce 2012 jako ministr financí audit, aby konečně něco na té farmě našli. Nenašli nic, protože tam nic není. Dokonce se ROP farmou veřejně chlubil.“ (sfr)