Hnutí SPD Babišovu menšinovou vládu nepodpoří. Předsedovi SPD Tomio Okamurovi vadí ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO), která jeho hnutí označila za fašistickou stranu.

Tomio Okamura požaduje odvolání ministryně obrany Karly Šlechtové (ANO). Ta hnutí SPD kritizovala jako fašistickou stranu. Menšinovou vládu Andreje Babiše (ANO) Okamurovo hnutí nepodpoří. Poslanci SPD budou podle Okamury hlasovat proti vyslovení důvěry Babišova kabinetu.

„V této fázi, kdy máme programové a personální rozpory, tak jsme se rozhodli, že tato vláda nesplňuje programové a personální představy našeho hnutí. Rozhodli jsme se, že menšinovou vládu nepodpoříme, a to ani odchodem ze sálu,“ uvedl Okamura.

Podle něj existuje celá řada bodů, na kterých se SPD s ANO shodnou – například na zestátnění exekutorů. Okamurovi nicméně vadí, že ANO nepodporuje obecné referendum včetně referenda o vystoupení z EU.

SPD podle Okamury nemůže vedle programových rozporů Babišovu vládu podpořit i kvůli jejímu obsazení. Hnutí například chce, aby se ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) omluvila za výrok přirovnávající SPD k fašistům, nebo aby ve vládě nebyla.

„Je pro nás nepřijatelné, aby Karla Šlechtová byla ve vládě. Ona řekla v diskusi na TV Barrandov, že jsme možná fašistická strana,“ stěžoval si Okamura.

Hnutí má ale podle Okamury výhrady i k jiným členům vlády. Ministr dopravy Dan Ťok z ANO, který na svém postu zůstal, byl podle něj neúspěšný, když postavil málo dálnic. U ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha z ANO zase Okamurovi vadí návrh na rušení některých nemocnic.

Babišovi dali všichni košem

Ani Piráti jednobarevnou vládu Andreje Babiše (ANO) nepodpoří. Strana však chce však hledat programové shody a přišla se čtyřmi body, které je třeba prioritně prosazovat, i když vláda nedostane důvěru.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek jmenoval zveřejňování smluv ČEZ v registru smluv, omezení politických „trafik“ ve státních firmách, změny v exekucích a boj proti evropským daňovým rájům.

V předchozích dnech se premiér setkal i s ostatními sněmovními stranami s výjimkou TOP 09. Jednání s ní z časových důvodů odložil na leden. TOP 09 ale už předem, jako většina ostatních stran, jasně deklarovala, že menšinovou vládu ANO nepodpoří.

Také ODS trvá na tom, že Babišův kabinet nepodpoří. Lidovci už dříve prohlásili, že podporu vládě, kde by byl trestně stíhaný premiér – což Andreji Babišovi v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo hrozí – nepodpoří.

Pouze KSČM vyslovila na jednáních ochotu uvažovat za splnění jistých programových podmínek o toleranci vlády.

(pel)