Okamurova SPD podala návrh na zavedení všeobecného referenda do ústavy.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury předložilo návrh ústavního zákona o zavedení všeobecného referenda. Okamura tak chce občanům ČR umožnit rozhodovat o věcech vnitřní nebo zahraniční politiky státu. Schválení zákona by mimo jiné otevřelo cestu k hlasování o odchodu Česka z EU.

„My žádáme to, co nám občanům patří – vládu ve své vlastní zemi, tedy možnost v obecném referendu hlasovat o čemkoli včetně vypovídání mezinárodních smluv,“ uvedl už dříve Okamura.

Podle návrhu by referendum mohla vyvolat občanská petice se 100 tisíci podpisy nebo vláda. Týkat by se nesmělo pouze podstatných náležitostí demokratického řádu a lidských práv. Vyloučeny by byly také otázky, které by nebyly v souladu se závazky vyplývajícími z mezinárodního práva a k zásahům do soudní moci.

„Zavedení referenda jako principu rozhodování o společenských otázkách s sebou na základě zkušeností ze zemí jako Švýcarsko, USA nebo Lichtenštejnsko nese i pozitiva v podobě efektivnějšího a hospodárnějšího spravování země,“ je uvedeno v návrhu SPD.

SPD se rovněž domnívá, že přijetí referenda povede ke kvalitnější demokracii v ČR.

Samotné hlasování by vyhlašoval prezident potom, co by Ústavní soud shledal, že je přípustné. Hlasování by se muselo konat do roka, nejdříve ale za půl roku, aby byl podle zdůvodnění čas na veřejnou diskusi. Navrhovatelé a oponenti by dostali pro prezentaci stanovisek nejméně pětihodinový bezplatný prostor v Českém rozhlasu a v České televizi.

Výsledek referenda by byl platný bez ohledu na účast při hlasování, byl by závazný.

Kvůli úsporám SPD počítá s tím, že by se referendum vyhlašovalo tak, aby se – pokud to bude možné – konalo zároveň s jinými volbami. Současně hnutí připomnělo, že zatím jediné celostátní referendum, ve kterém lidé odsouhlasili v roce 2003 vstup ČR do EU, stálo 400 miliónů korun.

Babiš nechce referendum o vystoupení z EU

Vláda ve svém programovém prohlášení prezentovala obecný slib referenda. To by se však nemělo týkat členství v Evropské unii.

„Doplníme ústavní systém o zákon o všeobecném referendu za přísného respektu článku 6 Ústavy, tedy tak, aby se referendum nemohlo stát nástrojem tyranie většiny vůči názorové menšině.“

„Určitě nechceme referendum o odchodu z Evropské unie. Není to pro nás téma,“ upřesnil Babiš.

Zatímco podle SPD by referendum například třeba i odchodu z Unie mohlo vyvolat již 100 tisíc občanů nebo vláda, podle Babišovy vlády by vyvolat referendum mělo být mnohem těžší. A o EU by se nemělo konat vůbec.

(pel)