Babišova menšinová vláda si ve svém programu plánuje vybudovat nové vládní městečko.

Babišova vláda bude chtít vybudovat novou vládní čtvrť v Praze. Oznámil to premiér Babiš. Jeho menšinová vláda schválila a představila návrh svého programového prohlášení, se kterým se bude ucházet o důvěru Poslanecké sněmovny. Vláda dle svého prohlášení hodlá mj. vytvořit „digitální Česko“, usilovat o vyrovnaný státní rozpočet, zamýšlí snížit DPH na točené pivo a zachovat „funkčnost“ EET při současném snížení nákladů soukromého sektoru.

Součástí prohlášení je také výstavba vládní čtvrti.

„Vláda připraví efektivní a hospodárné řešení rozmístění státních zaměstnanců, které spočívá ve výstavbě nového administrativního komplexu, který by nedostatek ploch vyřešil,“ píše se v návrhu prohlášení.

Výsledkem má být „eliminace nájemného, eliminace vysokých výdajů na provoz a údržbu administrativních budov, stejně tak jako vysokých investic do stávajících energeticky náročných budov“.

Lokalita prý už byla vybrána ve spolupráci s hlavním městem Prahou tak, aby se administrativní komplex stal přirozenou součástí města.

„Vládní čtvrť má velký smysl, jsou tam obrovské synergie a úspory z hlediska úspor, energií. Budovy, které jsou památkami, tak mohou být zpřístupněny veřejnosti jako muzea a galerie. Budeme o tom nadále diskutovat s Prahou,“ podotkl k tomu premiér Babiš.

Referendum nesmí být o EU

Vláda v prohlášení prezentuje obecný slib referenda. To by se však nemělo týkat členství v Evropské unii.

V programovém prohlášení se o referendu uvádí:

„Doplníme ústavní systém o zákon o všeobecném referendu za přísného respektu čl. 6 Ústavy, tedy tak, aby se referendum nemohlo stát nástrojem tyranie většiny vůči názorové menšině.“

„Určitě nechceme referendum o odchodu z Evropské unie. Není to pro nás téma,“ upřesnil Babiš.

Zatímco podle SPD by referendum například třeba i odchodu z Unie mohlo vyvolat již 100 tisíc občanů nebo vláda, podle Babišovy vlády by vyvolat referendum mělo být mnohem těžší. A o EU by se nemělo konat vůbec.

Digitalizace a důchody

Babiš zdůraznil, že součástí prohlášení je například i digitalizace. Za stěžejní také označil důchodovou reformu.

„Chceme bojovat proti kvótám, nechceme přijímat euro, chceme masivně investovat,“ shrnul některé body prohlášení.

Vláda v něm slibuje konec superhrubé mzdy u daně z příjmů či pokles daně z přidané hodnoty na 10 procent na vodné, stočné, pivo, řezané květy či stravovací služby.

Zaměstnancům se mají snížit sociální odvody o 6 tisíc korun ročně.

„Zrušíme superhrubou mzdu u daně z příjmů fyzických osob a navrhneme novou sníženou sazbu 19 % z hrubé mzdy. Stávající solidární zvýšení daně zachováme zavedením sazby 24 % z hrubé mzdy. Umožníme podnikatelům uplatnit odpočet od základu daně ze samostatné činnosti ve výši tří čtvrtin jimi odvedených pojistných ve vztahu k samostatné činnosti,“ navrhuje s v prohlášení.

Novinkou má být zavedení slevy ve výši 500 korun měsíčně na sociálním pojištění, které odvádí zaměstnanec ze své hrubé mzdy.

„Smyslem tohoto opatření je alespoň částečná kompenzace výdajů zaměstnanců na dojíždění za prací nebo zvyšování kvalifikace,“ vysvětlila vláda.

Více peněz má jít do školství, aby se platy učitelů na konci volebního období v roce 2021 dostaly minimálně na 150 procent jejich stávající výše.

Jednání o možné podpoře či toleranci vlády zahájí Babiš v úterý s ODS a lidovci. Ve středu bude jednat s komunisty, STAN i ČSSD, ve čtvrtek se sejde s Piráty, SPD a TOP 09. Zatím ale jen komunisté zvažují toleranci vlády, což Babišovu kabinetu k získání důvěry nestačí. (sfr)

Návrh programového prohlášení první Babišovy menšinové vlády najdete ZDE:
Návrh programového prohlášení první menšinové vlády Andreje Babiše