V Německu loni žilo 1,6 miliónu uprchlíků požadujících azyl.

Pravda o migraci v Evropě vyplouvá na povrch. V Německu žilo v roce 2016 téměř 1,6 milionů přistěhovalců, kteří tam požadovali azyl. Největší nárůst počtu uprchlíků zaznamenaly země bývalé NDR. Data vyplynula ze statistiky Federálního statistického úřadu na základě centrální databáze cizinců (AZR).

V Německu žilo na konci loňského roku 1,6 miliónu lidí, kteří tam hledali ochranu. To představuje 16 procent cizinců v SRN.

Počet lidí požadujících v Německu azyl se od konce roku 2014 zvýšil o 851 000, což je nárůst o 113 procent. Prudký nárůst byl způsobem zejména příchodem téměř 1,2 miliónu běženců v letech 2015 a 2016.

Největší nárůst byl zaznamenán v nových spolkových zemích na území bývalé NDR s výjimkou Berlína. V těchto regionech činí růst 153 procent.

Přesto naprostá většina běženců– celkem 85 procent – žije na území Západního Německa a Berlína. Už dříve jich tam bylo totiž výrazně více než na území bývalé NDR.

Vedle 1,6 miliónu osob je v zemi dalších 392 000 cizinců. U těch se podle statistického úřadu nedá jasně říci, jestli v zemi hledají ochranu, či nikoliv.

Spolková republika usiluje o to, aby odmítnutí žadatelé o azyl, kteří nemohou ani dočasně zůstat, zemi co nejrychleji opustili. Na konci loňského roku bylo v Německu registrováno 54 000 cizinců, kteří měli zemi okamžitě opustit, ale jen 23 000 z nich však pobíralo dávky, na které měli nárok.

Co se přesně stalo se zhruba 31 000 ostatních, úřady nevědí. Někteří z nich podle ministerstva vnitra už mohli vycestovat nebo se schovávají.

(pel)