Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker apeloval v europarlamentu na to, že dvojí kvalita potravin v EU je nepřípustná.

Evropská unie (EU) navzdory otřesu z brexitu vzkvétá. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker odsoudil dvojí kvalitu potravin v různých členských zemích. Češi musí mít podle něj v čokoládě stejně kakaa, Slováci stejné množství ryb v rybích prstech jako kdokoli jiný v unii.

„Výsledek úsilí Česka a Slovenska a dobrý signál. Juncker v projevu o stavu unie jasně odmítl dvojí kvalitu potravin a diskriminaci spotřebitelů,“ reagoval premiér Bohuslav Sobotka.

Česko a Slovensko na problém dvojí kvality potravin upozorňují dlouhodobě. Sobotka také v letošním roce při jednání s představiteli západních zemí EU zdůrazňoval, že je třeba, aby se sbližovala životní úroveň občanů různých zemí unie.

Juncker také řekl, že Evropská unie byla po loňském referendu o vystoupení Velké Británie „pošramocena a otřesena“. Dodal však že zbytek Unie zůstal jednotný a ekonomicky se mu daří.

„Růst je za poslední dva roky vyšší než v USA a nezaměstnanost je na devítiletém minimu,“ uvedl.

Šéf Komise připomněl, že všechny členské země včetně ČR – výjimku mají jen dva členové – jsou zavázány k přijetí eura.

Uprchlíkům bude EU pomáhat

Evropská unie je podle Junckera zavázána přijímat uprchlíky před válkou a násilím, a to nejen právně, ale i morálně. Podle něj Evropa není a nebude pevností, nýbrž zůstane světadílem solidarity, kde mohou lidé v bezprostřední nouzi najít útočiště.

Juncker současně ale slíbil, že Komise navrhne účinnější řešení, jak vracet přistěhovalce, kteří nemají nárok na azyl. To se týká hlavně velkého počtu migrantů, kteří v posledních měsících připlouvají do Evropy z Afriky.

Unie prý také pracuje na lepší ochraně vnějších hranic.

„Podařilo se nám zpomalit příliv nelegálních migrantů. V létě se nám podařilo uzavřít dohodu o ochraně středního Středomoří,“ uvedl.

Předseda Komise dále ocenil státy, které EU prokazují solidaritu. Zároveň ale poukázal na to, že některé členské země solidární nejsou.

Narážel tak na státy z východu včetně České republiky, s nimiž Evropská komise vede řízení kvůli nenaplňování už schválených kvót na přerozdělení uprchlíků z Řecka a Itálie.

(pel)