Cukr a bič Evropské komise při vnucování migrantů do členských zemí získává přesnější obrysy: poslušné státy mají dostat 60 tisíc eur za přijatého migranta, neposlušné přijdou o stejnou částku za každého neodebraného migranta.

EU chce prosadit přijímání migrantů za cenu 60 tisíc eur za hlavu vyplácenou těm státům, které běžence poslušně přijmou. Naopak, zemím, jež běžence odmítnou, Evropská komise tuto částku sebere. Tento postup je v EU údajně považován za kompromis všech 28 států unie. 

Poslušné státy EU mají za přijímání běženců dostávat 60 tisíc eur (1,57 miliónu korun) za každého migranta přijatého podle uprchlických kvót. Uvedla to německé média s tím, že uvedený postup je údajně kompromisem všech zemí EU.

Státům, které by uprchlíků přijímaly málo, by se peníze naopak odečítaly.

„Kompromisní“ řešení sporného bodu migračních kvót by údajně mohlo spočívat v tom, že doposud platný (a nedodržovaný) dublinský systém by pro případ nouzové situace byl doplněn o mechanismus na přerozdělení maximálně 200 tisíc žadatelů o azyl.

Za každého běžence, který členský stát převezme, by dostal odměnu 60 tisíc eur. Celková částka, kterou by EK na odměňování mohla použít, by tak mohla dosáhnout 12 miliard eur (313 miliard korun).

Systém samozřejmě počítá i finančními tresty: pokud by stát přijal méně než polovinu kvóty, kterou mu EK přidělí, odečítalo by se mu taktéž 60 tisíc eur za osobu.

Nový systém by ale fakticky umožnil přijímat méně běženců zemím, které přetíženým hraničním státům pomáhají vysláním vlastních azylových úředníků nebo strážců hranic. O taková opatření usilují především Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko, jež kvóty na přerozdělování uprchlíků odmítají. (sfr)