Dotační podvod pro Čapí hnízdo řídil podle policie přímo Andrej Babiš.

Exministr financí Andrej Babiš (ANO) řídil podle policie podvod s dotacemi pro Čapí hnízdo. Za to hrozí lídrovi ANO až 10 let za mřížemi. Policisté v žádosti o vydání Babiše k trestnímu stíhání popsali mechanismus, který měl předseda hnutí ANO využít k tomu, aby neoprávněně získal dotaci ve výši bezmála 50 milionů korun na výstavbu farmy. Informaci uvedl deník Právo.

Podle policie měl Babiš řídit své příbuzné a spolupracovníky, aby neoprávněně získal dotaci z Regionálního operačního programu střední Čechy. Ty byly určeny pro malé a střední podnikatele – jeho společnost Agrofert by tak na ni neměla nárok. Farma tak měla být z holdingu vyvedena a převedena na příbuzné Andreje Babiše.

Jde o Babišovu dceru z prvního manželství Adrianu Bobekovou, jeho současnou manželku Moniku, rozenou Herodesovou, a jejího bratra Martina Herodese.

Ti se měli podílet na účelovém skrytí identity osoby fakticky ovládající firmu, kterou měl být právě Babiš. Jejich případnému trestnímu stíhání nic nebrání.

V žádosti policie figurují i jména několika členů představenstva firmy ZZN Pelhřimov, která farmu Čapí hnízdo v jednu dobu ovládala. Jde o Zdeňka Kubisku, Jana Platila a Josefa Nenadála.

Ti měli účelově vyvést danou společnost s ručením omezeným z Agrofertu v úmyslu podvodně získat dotaci. Z podílu na podvodu policie podezírá i Luďka Kalivodu a Janu Mayerovou. Ta jako náměstkyně primátora Jihlavy kandiduje za ANO do sněmovny.

Babiš: Jde o naprosté lži

Vydat k trestnímu stíhání chtějí policisté také Jaroslava Faltýnka, prvního místopředsedu hnutí ANO a předsedu poslaneckého klubu hnutí. Ten je podezřelý z toho, že usnadnil nebo umožnil spáchání daných trestných činů, zejména opatřením prostředků a odstraněním překážek.

V době převodu akcií firmy na Babišovy příbuzné byl Faltýnek členem představenstva společnosti ZZN Agro Pelhřimov, která byla původně vlastníkem Čapího hnízda. Zároveň patřila Agrofertu, kde byl členem představenstva.

Žádost o vydání policisté opírají o dva paragrafy – dotační podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie.

Babišovi, který měl podle policistů vše řídit a koordinovat, a to zcela vědomě, za to hrozí 5 až 10 let ve vězení.

Policisté přesně vyčíslili škodu, která měla podvodným jednáním vzniknout. Na dotaci si měl Babiš neoprávněně přijít na 49 997 443,36 Kč.

Babiš veškerá obvinění odmítá. Podle něj jde o politický boj a o snahu jej před volbami poškodit.

V reakci na článek Práva Babiš uvedl, že jde o „naprosto nepravdivé a nehorázné tvrzení policie, žádné osoby jsem ve vztahu k jakékoli trestné činnosti, natož v souvislosti s Čapím hnízdem, nikdy nenaváděl, neorganizoval ani neřídil.“

Mandátový a imunitní výbor bude o policejní žádosti rozhodovat v pátek, sněmovna by pak o vydání měla hlasovat 5. září. Pokud ale Faltýnek a Babiš v říjnových volbách obhájí své mandáty, bude muset policie znovu žádat o vydání.

(pel)