Šéf Europarlamentu Tajani varoval před nezastavitelným exodem migrantů, který by mohl nabýt biblických rozměrů.

Miliony migrantů během biblického exodu zaplaví během pět let Evropu. Taková je varovné „proroctví“ šéfa Evropského parlamentu (EP) Antonia Tajaniho. Ten proto vyzval k okamžité akci, respektive k přijetí dlouhodobé strategie pro miliony lidí. 

Podle předsedy EP Tajaniho mohou v následujících pěti letech přijít do Evropy z Afriky milióny migrantů. Připustil, že se vážnost migrační krize podceňuje.

V rozhovoru pro italská média Tajani varoval před hrozbou exodu „biblických rozměrů, který nebude možné zastavit, pokud nezačneme problém řešit ihned“.

Varoval především před nárůstem populace, klimatickými změnami a přibývání pouští v Africe. Zmínil také hrozbu válek a hladomor v Somálsku a Súdánu.

Tyto faktory podle Tajaniho nutí Afričany odcházet ze svých zemí a riskovat životy při přechodu Sahary či plavbě před Středozemní moře.

„Když se s tímto problémem nestřetneme hned, ocitneme se na vlastním prahu tváří v tvář miliónům lidí,“ prohlásil Tajani.

Upozornil také na to, že se dnes Evropa pokouší řešit problém tisíců lidí, ale přitom potřebujeme strategii pro milióny potenciálních migrantů.

Evropský parlament už v rámci Evropského fondu pro udržitelný rozvoj stanovil cíl investovat 44 miliard eur (1,2 biliónu Kč) v ohrožených afrických zemích. Prostředky by měly být zajištěny kombinací zdrojů soukromých investorů a evropských pobídek, tedy grantů, půjček a finančních záruk celkem ve výši 3,3 miliardy eur (88 miliard).

Investice by měly putovat na trh práce, podnítit ekonomický růst a stabilitu a pomoci tak omezit migraci.

Tajaniho domovská Itálie se v současnosti potýká s vážnými problémy způsobenými sílícím přílivem migrantů z Afriky. Bývalý italský premiér Matteo Renzi dokonce naznačil, že by Itálie mohla pro přijímání migrantů stanovit limit.

Také nový premiér Paolo Gentiloni prohlásil, že kapacita na přijímání migrantů v zemi „není neomezená“.

Itálie přijala na své území 85 tisíc ze 100 tisíc lidí, kteří od ledna dorazili do Evropy přes Středozemní moře. Kvůli rychle rostoucímu počtu migrantů v Itálii vzrostlo napětí se sousedním Rakouskem, které před několika dny vyslalo obrněné transportéry a 750 vojáků do Brennerského průsmyku, aby bránili přílivu migrantů z Itálie. (sfr)