Evropský "prezident", Polák Donald Tusk, který ve funkci nemá podporu své vlastní země, oznámil, že se šéfové EU na summitu dohodli na společném postupu při vyjednávání o podmínkách brexitu s Velkou Británií.

EU jednotně upletla oprátku na Brity, kteří na jaře 2019 definitivně odejdou z unie. Představitelé zbylých 27 zemí Evropské unie na summitu v Bruselu jednohlasně schválili „vítěznou“ společnou taktiku pro jednání s Velkou Británií o brexitu. Jednání o tomto postupu trvalo jen minutu. Všichni byli pro.

Představitelé EU jednomyslně schválili „politická vodítka“ pro vyjednávání s Británií o jejím odchodu z Unie. Oznámil to předseda Evropské rady Donald Tusk. EU si podle Tuska schválila pro vyjednávání o brexitu „jednoznačný a spravedlivý“ mandát.

EU se vůči Británii bude snažit vymoci zachování práv občanů EU v Británii po brexitu, dále vypořádání všech finančních závazků Británie vůči EU a vyřešení otázky hranice mezi Severním Irskem (součást Británie) a Irskou republikou (člen EU).

Premiér ČR Bohuslav Sobotka prosazuje zachování současných práv občanů Česka žijících v Británii.

V Británii dnes žijí zhruba tři miliony občanů z jiných zemí EU. Z toho je Poláků asi 800 tisíc. Česká republika má na ostrovech kolem 40 tisíc svých občanů. Naopak Britů pracuje a žije v Evropské unii asi 500 tisíc.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble zdůraznil, že Británie po odchodu z EU nemůže mít lepší postavení než zbylých sedmadvacet členských zemí.

„Británie nesmí mít po odchodu žádné výhody, které nebudou mít zbylé země. Nic není zadarmo. To musí Britové pochopit,“ prohlásil Schäuble.

Evropské peníze by se podle něho měly v rámci EU v budoucnu využívat především na takové projekty, které by „posílily Evropu“.

Věci, z nichž by profitoval jen jeden členský stát, by si měl každý financovat sám.

Německá kancléřka Angela Merkelová před tím varovala Brity, aby si nedělali žádné iluze. Podle Merkelové nebude mít Británie po svém odchodu z Unie stejná práva, jaká mají členské státy EU. (sfr)