Čína chystá armádu pro válku v KLDR. Rusko už do Severní Koreje poslalo vojáky.

Čína chystá armádu pro válku v Severní Koreji. Rusové dokonce k hranicím KLDR poslali už vojáky. Podle velení ruských ozbrojených sil však jde jen o manévry. Napětí kolem Severní Koreje v posledních týdnech eskalovalo. Svět se obává, že totalitní Kimův režim by mohl provést další, v pořadí už šestý test atomové bomby.

„Je to jen předem plánované vojenské cvičení, které nemá s politickými záležitostmi nic společného,“ odmítl mluvčí Východního vojenského okruhu Alexand Gordějev spekulace některých médií o možném ruském zásahu proti totalitní zemi, s níž Rusko sdílí asi patnáctikilometrovou hranici.

Ruská média se odvolávala na svědectví místních obyvatel a videa na internetu, na nichž jsou zaznamenány přesuny vojenské techniky. Spekulace, že by se Rusko chystalo k útoku na KLDR, důrazně odmítl i zástupce ředitele obranného výboru horní komory ruského parlamentu Franc Klinsevič. Kreml pohyby jednotek na území Ruské federace odmítl komentovat.

Do stavu pohotovosti byly uvedeny čínské pozemní síly i těžké bombardéry schopné nést střely s plochou dráhou letu, uvedla televize CNN s odvoláním na nejmenovaného představitele amerického ministerstva obrany. V jihokorejských médiích se objevila zpráva, že Čína přemístila k severokorejským hranicím 150 000 vojáků. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí řekl, že Peking je vážně znepokojen posledními jadernými a raketovými aktivitami Pchjongjangu.

Podle amerického představitele vyhlášení pohotovosti souvisí se snahou „snížit reakční dobu na eventuální dění v Severní Koreji“. To by mohlo vyústit v ozbrojený konflikt, uvedla televize. Čína je proti americké vojenské přítomnosti v Korejské republice a kritizuje, že tam Spojené státy rozmisťují protiraketový systém THAAD.

„Nikdo si nemyslí, že Číňani budou vojensky tlačit na Severní Koreu nebo dostanou její režim do kolen, ale strategie vypadá, že Čína hledá víc než cokoli jiného politické řešení,“ řekl vysoký představitel americké administrativy.

Spojené státy tlačí na Čínu kvůli KLDR, protože 85 procent severokorejského obchodu probíhá s ČLR.

Napětí kolem Severní Koreje v posledních týdnech eskalovalo. Svět se obává, že stalinistický režim by mohl provést další, v pořadí už šestý test atomové bomby. Americký prezident Donald Trump zaujal vůči KLDR tvrdou linii a v regionu rostou obavy z vojenského konfliktu.

(pel)