Sněmovna schválila přísnější pravidla pro prokazování původu majetku. Finanční správa bude moci poplatníka vyzvat k prokázání původu majetku, pokud rozdíl mezi přiznanými příjmy a nárůstem jeho majetku přesáhne 5 milionů korun. Vláda původně navrhovala částku 7 milionů.

Návrh zákona musí podepsat prezident Miloš Zeman, který jeho přijetí ale dlouhodobě podporuje.

O snížení hranice na 5 milionů se zasadila ČSSD, podle senátora Jana Hajdy byla původní hranice 7 milionů příliš vysoká. Ministr financí novou úpravu označil za koaliční kompromis. Dodal, že i při 5 milionech budou mít úpravy zákona svůj smysl.

Vláda si od předlohy slibuje, že pomůže odhalovat nepřiznané a zatajované příjmy, které nejsou daněny. Výše majetku bude tak porovnávána s daňovým přiznáním. Pokud poplatník nebude schopen doložit původ nezdaněných financí (které musí překročit hranici 5 milionů korun), bude mu finanční správou vyměřena daň zpětně.

K tomu ale bude muset zaplatit také penále ve výši 50 % dodatečné daně. Pokud ovšem nebude dotyčný s úřady spolupracovat, může pokuta dosáhnout až 100 % hodnoty dodatečných daní.

Nové úpravy se týkají také povinnosti učinit pravdivé prohlášení o majetku. Při jejím porušení bude hrozit kromě peněžitého trestu nově také až tříletý trest vězení namísto dosavadního 1 roku.

Zkontrolovat příjmy přitom bude možné až 10 let zpětně.

Podle opozice bude zákon ale neúčinný i proto, že spekulanti a podvodníci měli čas se na změny připravit. Podle Martina Plíška z TOP 09 povede navíc k udávání. „Vyzývá k udávání svých sousedů,“ odsoudil nový zákon již dříve šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Krást se nemá a to se týká i krádeži na daních. Zákon o prokazování původu majetku je velmi důležitým nástrojem prevence před tím, aby poctiví a slušní dopláceli na ty, kteří se vyhýbají placení daní či získávají majetek nekalými způsoby,“ uvedl na začátku července k zákonu premiér Bohuslav Sobotka. Je prý rád, že se konečně zákon povedlo prosadit.

„Určitě je to zákon, který jsme tu měli mít už dávno. Občané dobře vědí, že v naší zemi zbohatli zázračně někteří politici, státní úředníci a někteří lidé, kteří podnikali v rozporu se zákonem a finanční správa neměla k dispozici mechanismy, jak to prověřit. Pro normálního občana se nemění nic, lidé o tom ani nebudou vědět,“ řekl po schválení zákona také ministr Babiš.

„Lidé udávají tak jako tak, já si nemyslím, že ten zákon z nich udělá práskače,“ dodal šéf ANO. (hej)