Šéf OSN pro lidská práva Zeid Ra’ad Al Husajn varoval před politiky, kteří manipulují s veřejností, šíří strach a rasové nebo náboženské předsudky. V USA i Evropě vyvolávají podle něho atmosféru nenávisti, která by se mohla zvrhnout v násilí. Mezi politiky, kteří k tomu mají sklony, jmenoval při projevu v Haagu Donalda Trumpa i českého prezidenta Miloše Zemana.

Jako typický příklad západního populistického politika si pak vybral princ Husajn nizozemského krajně pravicového vůdce Greeta Wilderse s tím, že fanatismus používá vysloveně jako politickou zbraň.

Wilders například minulý měsíc vydal manifest, v němž slíbil svým voličům zrušení všech mešit v zemi, zákaz koránu a vyhnání všech muslimů.

Wildersova Strana pro svobodu přitom vede před nadcházejícími volbami v roce 2017 průzkumy veřejného mínění a je ve své zemi velmi populární. Podle aktuálních průzkumů by mohla vybojovat nejvíce míst v parlamentu ze všech stran.

Republikánského kandidáta na příštího prezidenta USA Donalda Trump a britského bojovníka za brexit Nigela Farage přirovnal šéf OSN pro lidská práva rovnou k teroristické organizaci Islámský stát.

„To, co má Wildres společné s panem Trumpem, Orbánem, Zemanem, Hoferem, paní Le Penovou a panem Faragem, tak sdílí i s Islámským státem. Všichni se nějakým způsobem snaží oživit minulost,“ uvedl Husajn.

„Sám jsem muslim, pro některé rasisty možná překvapivě bílé pleti, přičemž má matka je Evropanka a otec Arab. Rozčilují mě lži a polopravdy pana Wilderse a jeho šíření strachu,“ řekl Al Husajn. Jeho kritici upozorňují, že ač sám je činný v oblasti boje za lidská práva a v boji proti IS, oficiálně zastupuje Jordánsko, které je také obviňováno z porušení lidských práv v izraelsko.-palestinském konfliktu.

Nicméně před rokem zmiňovaný Miloš Zeman na návštěvě Jordánska předal tamnímu králi Abdalláhovi české státní vyznamenání Řád bílého lva. Naopak Zeman obdržel Řád al-Husajna bin Alího. Zeman poté vyzval krále k otevření ambasády v ČR. Jordánce při návštěvě ujišťoval, že „jsme jejich přátelé“.

Šéf OSN pro lidská práva již v minulosti kritizoval ČR za odmítavý přístup k uprchlíkům, který zastává také prezident.

„Nedávám rovnítko mezi nacionalistickými demagogy a Islámským státem. Ale jejich způsob komunikace, používáním polopravd a přílišných zjednodušení se podobá taktice, jakou využívá propaganda IS,“ dodal podle BBC.

Husajn také řekl, že tito demagogové usilují o sjednocení národů skrze etnický původ nebo náboženství, a to v tak „čisté“ podobě, jaká nikdy nikde v minulosti reálně neexistovala.

Následkem toho je fakt, že se ponižující rasové a náboženské předsudky v mnoha zemích staly oficiální součástí politického boje o moc.

„Roste opět diskriminace na poli práce, děti jsou ponižované a šikanované, v některých státech pak slýchají, že nejsou dostatečně britské, francouzské či maďarské,“ tvrdil Husajn v Haagu. „Budeme se nadále pouze dívat na tuto bagatelizaci bigotnosti nebo s ní konečně začneme něco dělat?“ (hej)